Sök

Svenskarnas löner i topp internationellt – trots förra årets fall

UnionenLön

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Svenska lönerna är i topp i en internationell jämförelse trots fjolårets tillbakagång. Här är faktorn som pekas ut som nyckel till framgången.

Sverige ligger bland toppländerna när det kommer till löneutveckling de senaste decennierna. Det visar en ny internationell jämförelse som fackförbundet Unionen har gjort med 13 västeuropeiska länder. Jämförelsen visar att reallönen, alltså enkelt uttryckt hur mycket man får för pengarna, har ökat mest i Sverige, Norge och Finland sedan 1998. Detta trots att Sverige gjorde det största lönetappet 2023. 

Framgångsfaktorn är att den svenska lönebildningen använder inflationsmålet som utgångspunkt för löneutrymmet, inte inflationen. 

”Att vi använt inflationsmålet och även bibehållit förhållningssättet oavsett om inflationen varit lägre eller högre än inflationen har gjort oss till vinnare i längden. Många andra länder har i stället jagat den rådande inflationen”, säger Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen i en kommentar.

Belgien hade störst löneökning 2023 men hamnar i den undre halvan när det kommer till perioden 1998-2023. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer