Sök

Annonssamarbete med Valmyndigheten

Viktiga datum: Så ligger du steget före inför EU-valet

Hannah Runsten

EU-valet närmar sig med stormsteg. Om du inte redan har koll på de viktiga datumen så får du det nu – i den här artikeln.

Sverige ska välja 21 ledamöter till Europaparlamentet. Du kan vara med och göra din röst hörd genom att rösta på ett parti, och om du önskar, även personrösta på en av partiets kandidater.

25 april: Start brevröstning från utlandet

För dig som befinner dig utanför Sveriges gränser startade brevröstningen redan den 25 april. Det är alltså hög tid att lägga din röst på posten så att den kommer fram i god tid innan rösträkningen. Här får du mer användbar information om att brevrösta från utlandet.

16 maj: Tidigaste datum att förtidsrösta från utlandet

Vill du inte brevrösta kan du som befinner dig utomlands även förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat. Tänk på att du inte kan rösta på valdagen. Klicka här för att läsa mer om röstning från utlandet.

22 maj: Röstkortet kommer i brevlådan

Senast den 22 maj ska du ha fått ditt röstkort till valet med posten. Röstkortet innehåller information om vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress, öppettider och även förslag på lokaler där du kan förtidsrösta.

22 maj: Förtidsröstningen öppnar

Den 22 maj slår dörrarna upp för förtidsröstning i hela landet. Du får inte glömma att ta med dig ditt röstkort och en ID-handling. Här hittar du lokalerna där du kan rösta i förtid.

Rösta med bud

Visste du att du kan rösta med bud om du inte kan ta dig till en röstningslokal på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning? Ditt bud kan lämna din röst tidigast den 22 maj. Ta del av all nödvändig information här.

9 juni: Valdagen

Det är bara på valdagen som du kan rösta i din vallokal. Det räcker med att du tar med dig en ID-handling, men ett tips är att du även tar med dig röstkortet, så blir det smidigare vid röstningen. Du kan även förtidsrösta, men då behöver du både din ID-handling och ditt röstkort. Här kan du se vilka lokaler som har öppet för förtidsröstning på valdagen.

9 juni: Preliminärt valresultat

När vallokalerna stänger på valdagens kväll räknas rösterna av röstmottagarna och ett första preliminärt valresultat presenteras på Valmyndighetens webbplats val.se. Rösterna lämnas sedan till länsstyrelsen som räknar dem igen.

Cirka en vecka efter valdagen: Slutligt valresultat

När länsstyrelserna har räknat samtliga röster fastställer Valmyndigheten ett slutligt valresultat och utser ledamöterna.

Läs mer