Sök

Spotify-chefen rasar mot svenska skatterna: “Dränerar”

SpotifySkatter

Katarina Berg, Spotifys HR-chef sedan 2013. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Talangerna flyr Sverige. Det säger Spotify-veteranen och toppchefen Katarina Berg. Hon kallar det för en “kompetens-exodus".

Skatterna i Sverige driver bort talang från Sverige. Det säger Katarina Berg, global HR-chef och Sverigechef på streamingjätten Spotify, i en intervju med TT.

Det syftar på arbetsgivaravgifter och förmånsbeskattning kopplade till aktier för de anställda.

”Den totala skatten för arbetsgivare och arbetstagare på aktierelaterade incitamentsprogram dränerar Sverige på talanger”, säger Katarina Berg till nyhetsbyrån.

Hon kallar talangflykten för en “kompetens-exodus”.

Men det är inte bara skatterna som får talangerna att välja att flytta utomlands eller utländska ingenjörer att inte överväga Sverige, enligt Berg. 

Det handlar också om bostadsbristen i Stockholm och de svenska skolorna. Anställda kommer hit och uppskattar den svenska modellen med föräldraledighet under småbarnsåren. Men när barnen blir större och det blir dags att söka högre utbildning – då håller inte svenska skolor måttet, säger Spotify-toppen.

LÄS ÄVEN: Spotify-bossen Katarina Berg föreslås till Investors styrelse

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer