Sök

Pressad lönsamhet för Truecaller – satsar på expansion

Truecallertelekom

Alan Mamedi grundare och vd Truecaller

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Truecaller blottar korten för det första kvartalet. Medan omsättningen lyfter pressas lönsamheten i bolaget.

Truecaller fortsätter att gå in på fler marknader i världen. Indien, som länge varit huvudmarknad för telekomuppstickaren, får dela fokus med investeringar i Latinamerika och Nigeria bland annat. Expansionen är i fokus när Alan Mamedis och Nami Zarringhalams bolag presenterar ökad omsättning och minskad lönsamhet för det första kvartalet. 

Här är några fasta nedslag från rapporten: 

  • Nettoomsättningen ökade med 10 procent och landade på 427,2 miljoner kronor. 

  • Rörelseresultatet sjönk till 138 miljoner kronor (139,8).

  • Rörelsemarginalen kom in på 32,2 procent, vilket kan jämföras med 36,1 procent motsvarande period i fjol.

  • Antalet aktiva användare i genomsnitt per månad (MAU) ökade med 39,0 miljoner till 383,4 miljoner.

Truecaller växte med 8 procent på den indiska marknaden, med 9 procent i Mellanöstern och Afrika och med 24 procent i resten av världen. 

”Behovet av Truecaller är större än någonsin globalt. Det är med stolthet jag kan konstatera att antalet användare nästan växer med ett helt Sverige under ett kvartal”, kommenterar vd:n Alan Mamedi. 

”Finansiellt är vårt mål att uppnå en balans mellan god lönsamhet och en stark tillväxt av återkommande intäkter över tid. Med en solid finansiell grund att stå på ser vi fram emot att fortsätta investera i våra långsiktiga tillväxtinitiativ samtidigt som vi fortsätter att distribuera tillbaka kapital till våra aktieägare genom aktieåterköp och utdelning", fortsätter han. 

Efter lite velande fram och tillbaka steg aktien i Truecaller på tisdagsförmiddagen. Efter cirka två timmars handel hade kursen gått upp med 11 procent för dagen. 

Häromveckan skrev vi att Truecaller inför en utdelningspolicy om 25 procent av periodens resultat efter skatt. Sett till räkenskapsåret 2023 motsvarar det cirka 0,40 kronor per aktie. Därutöver föreslog Truecallers styrelse en extra utdelning på 1,30 kronor per aktie.

Sammanlagt innebär det att grundarduon kan plocka ut runt 50 miljoner kronor vardera.  

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer