Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kungen har redan ätit deras havssallad – nu ökar Nordic Seafarm med 76 procent

Artikel bild
Ekonomipristagaren Claudia Goldin och kung Carl Gustaf vid Nobelmiddagen då de bland annat fick smaka på Nordic Seafarms havssallat. Foto: TT/Press/Montage

Forskarna tror på att mätta magar med odlingar från havet. Och tång och havssallat finns snart i en matkasse på väg hem till dig, om foodtech-bolaget Nordic Seafarm får bestämma.

Breakit har läst det senaste bokslutet. Så går det för bolaget som backas av Stenaägaren.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Nordic Seafarm grundades av sex forskare redan 2016 för att undersöka möjligheterna att odla klimatsmarta alternativ i haven. Det handlar om sockertång och den gröna växt som kallas havssallat. 

Förra året skrev vi att bolaget gjorde gemensam sak med det då nybildade investeringsbolaget Ocean Collective. Tanken med bolaget som ägs till hälften av de två bolagen är att utveckla flera nya matkoncept där marina ingredienser ska vara framträdande.

“Tång är en helt återbildningsbar gröda som kan minska efterfrågan på traditionella jordbruksprodukter samtidigt som den bidrar till att rädda haven genom att absorbera koldioxid och stärka den biologiska mångfalden”, sa Simon Johansson, vd och grundare av Nordic Seafarm, då. 

Nu har det färska bokslutet kommit från Nordic Seafarm. Och det går framåt. Omsättningen ökade med 76 procent och landade på 2,2 miljoner kronor. 

Bolaget har skördat omkring 50 ton sockertång och havssallat på sina riggar på åtta hektar. Dessa har sålts till 108 direkt betalande kunder, varav 94 varit i segmentet livsmedel. 

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har redan smakat. Det är nämligen så att Nordic Seafarms produkter i fjol levererades för andra året i rad till Nobelmiddagen. 

Det är en stor apparat att odla till havs och det märks också. Rörelseresultatet landade på minus 12,4 miljoner kronor, en ökning av förlusten från minus 10,2 miljoner 2022.  

Nordic Seafarm har tagit in runt 30 miljoner kronor i kapital. Största ägare är Dan Sten Olsson, huvudägare och koncernchef i Stenakoncernen, och hans hustru Jane Olsson Thorburn. De äger 10,35 procent vardera enligt datatjänsten Eivora.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer