Besked i veckan: Staten ska investera miljarder i startups

FondinvestFouriertransformInlandsinnovation

Näringsminister Mikael Damberg. Foto: Marcus Ericsson / TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nu står det klart - staten kommer indirekt att pumpa in miljardbelopp i svenska startups. Breakit kan berätta att regeringens förslag av allt att döma kommer att klubbas av riksdagen i veckan.

Den här veckan väntas riksdagen rösta igenom regeringens förslag kring hur det statliga riskkapitalet ska hanteras. Ett förslag som Breakit tidigare skrivit om, som näringsminister Mikael Damberg tagit initiativ till.

I slutet av förra veckan offentliggjorde näringsutskottet sitt betänkande, det underlag som riksdagen har att ta ställning till, och då stod det klart att utskottet godkänner propositionen i sin helhet. Riksdagen ger alltså grönt ljus, även om frågan formellt ska klubbas på onsdag.

I korthet betyder förslaget att ett nytt statligt riskkapitalbolag ska bildas: Fondinvest. Det nya bolaget ska inte investera direkt i startups, utan ska  stället gå in med kapital i privata fonder som i sin tur gör investeringarna. En så kallad fond-i-fond.

De statliga riskkapitalfonder som Maud Olofsson (C) skapade som näringsminister - Inlandsinnovation med 2 miljarder öronmärkta för Norrlands inland och Fouriertransform som riktar sig mot fordonsindustrin - kommer gå in i det nya bolaget som dotterbolag. Tanken är att de befintliga bolagen sedan ska avvecklas. Centerpartiet har reserverat sig mot att Inlandsinnovation läggs ner. 

Särskilt Inlandsinnovation har kritiserats bland annat från riskkapitalhåll eftersom det har ansetts som slöseri att öronmärka så pass mycket pengar till en region där det har varit svårt att hitta tillräckligt intressanta bolag att investera i. Något som Breakits Stefan Lundell skrivit mer om här.

För många riskkapitalister kan beslutet också betyda en jackpott. Planen är att det statligta riskkapitalet ska placeras i fem-sex olika privata fonder. Exakt hur mycket pengar det rör sig om har Mikael Damberg varit försiktig med att uttala sig om. Men det statliga riskkapitalsystemet i sin helhet innehåller 5 miljarder kronor.

Sannolikt handlar det alltså om åtminstone hundratals miljoner kronor som ska stoppas in i de statliga riskkapitalfonderna.

En som under många år velat se den här typen av upplägg för det statliga riskkapitalet är inkubatorn Stings vd Pär Hedberg.

"Det här är en väldigt bra ambition, att staten istället för att jobba med egna direktinvesteringar börjar saminvestera i fonder. Jag har svårt att tänka mig att någon i startupvärlden inte skulle tycka det här är bra", säger han.

Enligt Pär Hedberg kan förslaget innebära att det bildas nya riskkapitalbolag som arbetar i tidiga skeden. 

"Sedan vet man inte hur det exakt landar i slutändan, men tanken i utredningen har varit att det ska bildas nya investeingsteam som idag inte finns".

Kommer ni på Sting starta en ny fond nu?

"Det har vi ingen uppfattning om nu. Det är för tidigt att uttala sig om".

Förslaget innebär också att en så kallad demofond skapas. Fonden kommer ha ett kapital på runt 1 miljard kronor som ska riktas till mindre bolag som står inför "demonstrationsprojekt och testbäddar". 

Läs mer