Sök

Investmentbolagen gläntar på börsfönstret: ”Nästa år”

VNV GlobalFlat capitalriskkapital

Hanna Andeen, tidigare Wachtmeister, håller i trådarna på Flat Capital. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det har börjat ta ny fart på den onoterade marknaden, efter en tid då många startupbolag tvärt tvingades byta riktning och kapitalet kom med ett pris. Nu ser investmentbolagen VNV Global och Flat Capital flera kandidater till börsen.

Att startupbolagen tvingades ställa om från tillväxt till lönsamhet har faktiskt gjort dem mer lämpade för att ta klivet in på börsen, trots att orsaken var ett tuffare marknadsklimat och värderingarna föll när kapitalet skulle in. Det säger Flat Capitals vd Hanna Andreen (tidigare Wachtmeister) i en intervju i Affärsvärlden där både hon och VNV Globals Per Brilioth ser hur aktiviteten har tagit fart på den onoterade marknaden. 

”Om de kommer till börsen i år vet jag inte, men nästa år kanske vi får se några noteringar”, säger Hanna Andreen. 

Flat Capital som grundats av Klarnas Sebastian Siemiatkowski och Nina Siemiatkowski äger utöver Klarnaaktier även svenska startupbolag som boxbolaget Instabee, modemärket CDLP och nätläkaren Kry. Största innehaven finns i ChatGPT-bolaget Open AI, Instabee och turkiska matleveranserna Getir.

VNV Global äger i sin tur en femtedel av aktierna i elsparkcykelbolaget Voi. 

”Om jag fick bestämma hade Voi noterats i Stockholm, men det är få som begriper deras affärsmodell här”, säger Per Brilioth och liknar Voi vid Öresundsbron. Han tror dock att det tajmingmässigt fortfarande är “lite tidigt”. 

VNV Globals största innehav är BlaBlaCar som Per Brilioth kallar ”Frankrikes Spotify”. Han säger att bolaget ”nog får skäll” om det inte noteras i hemlandet. 

VNV Global har sålt flera av sina innehav för att få ner sina skulder, bland annat ett portföljpaket med Booksy, Tise, James Edition och Carla till norska Verdane. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer