Sök

Orkla pumpar in 20 miljoner i godisbolaget Bubs – efter Tiktok-rushen

BubsOrklagodis

Godis är gott! Speciellt svenskt – tycker amerikaner på Tiktok. Foto: Press/montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Jätten smider medan järnet är varmt. Nu pumpar ägaren in 20 miljoner till i familjebolaget efter “Swedish candy”-frenesin.

På Tiktok sitter amerikaner och smakar svenskt godis med en sommeliers seriositet. En hallonlakritsskalle – saltare och segare än väntat? En oval skumgodis i banan- och kola-smak – intressant textur!

”Swedish candy” har fullkomligt exploderat i USA med Tiktok som draglok, vilket Breakit skrev om i påskas. Enligt uppgifter så uppfattas det svensktillverkade lösgodiset som nyttigare och mer exklusivt än det inhemska. 

Oavsett orsak (det är ju gott också) så har trenden gett skjuts till de svenska tillverkarna. Här kommer ett rykande färskt exempel på det:

Familjeföretaget Bubs, kända för sina skumovaler och just den sötsalta dödskallen, köptes upp för två år sedan och har fått en investering från sin nya ägare Orkla på 20 miljoner kronor, skriver DI. Planen är att öka kapaciteten med cirka 20 procent.

”Vi behöver tillgodose våra nuvarande kunder i Sverige, men även resten av Norden. Samtidigt sneglar vi på att kunna tillgodose de internationella förfrågningarna på längre sikt. Investeringen är ett första steg till att kunna accelerera ytterligare”, säger Orklas affärsområdeschef Niclas Arnelin.

Breakit pratade sist vi skrev om godisfrenesin med med Skövdebaserade Grahns konfektyr, som ägs av Noel Abdayems och Simon Petréns Humble Group, och som tillverkar bland annat fruktsoda-flaskor, punschpraliner och hockeypulver. 

Även de märkte av hajpen. 

”Fler amerikanska aktörer hör av sig för att köpa våra produkter, samt att våra grossister ökar försäljningen till de butiker som redan importerar idag. Frågar du vissa grossister har försäljningen ökat explosionsartat vilket givetvis är kul”, sa Fredrik Midsten, bolagets key account manager.

”För egen del så har året börjat i rekordfart, och åtgärder för att möta efterfrågan är i full gång”, berättade han vidare. 

LÄS MER: De dolda godismakthavarna – och svenska aktien som kan gynnas

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer