Sök

Kivra går inte med vinst – delar ut 158 miljoner till ägarna

KivraSEB

Stefan Krook och Henrik Lönnevi på Kivra. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Digitala brevlådan fick ett konvertibellån från SEB – som delades ut till ägarna.

Den digitala brevlådan Kivra brukar vara aktuell så här i deklarationstider. Då brukar det handla om att de får en rejäl skjuts i antalet användare eftersom de som deklarerar digitalt kan få tillbaka sina skattepengar snabbt.

Om det är så i år kan vi inte berätta nu men tidigare i år kunde vi berätta att Kivra ingått ett strategiskt samarbete med storbanken SEB som bland annat innebar att banken blev minoritetsägare. Kivras vd Henrik Lönnevi kallade avtalet för ett otroligt stort steg. 

Nu kan Dagens industri berätta att det var mer än bara ett steg. I affären ingick ett konvertibellån, alltså ett lån som senare kan förvandlas till aktier, på 158 miljoner kronor från SEB. Lånet har en ränta på 5 procent.

Kivra ägs till 47,3 procent av Stefan Krooks och Karl-Johan Perssons gemensamma bolag 41:an Invest och strax över 40 procent till familjen Wallenbergs FAM.

Nu visar handlingar från Bolagsverket som Dagens Industri tagit del av att ägarna har unnat sig en utdelning på 158 miljoner kronor, alltså lika mycket som konvertibellånet är värt.

“Givet att vi redan hade en stark ekonomisk ställning valde vi att dela ut pengarna till ägarna”, säger Henrik Höglin, kommunikationschef på Kivra.

Det senaste kända bokslutet från Kivra är från 2022 och visar på en förlust på ungefär 27 miljoner kronor på en omsättning på en knapp kvarts miljard. Kassan ska då ha legat på 300 miljoner kronor enligt Dagens Industris uppgifter.

Marcus Wallenberg är styrelseordförande i både FAM och i SEB.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer