Sök

Knark-enhörningen värderades till 30 miljarder – nu kollapsar korthuset

Cannabis

Adam Bierman, medgrundare och vd av Medmen.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Från Medmed till “deadmen” inom loppet av sex år.

Cannabusiness var det nya buzzordet för ett par år sedan, åtminstone på andra sidan Atlanten. Bolagen poppade upp som vårblommor i solsken. Det nya var att starta ett cannabisbaserat bolag alldeles perfekt tajmat med legaliseringsvågen i Nordamerika. I hajpen utmärkte sig bland annat Medmen – som liknade sig vid en Apple-butik för marijuana med stilren design och estetik. Kedjan etablerade sig i Los Angeles, Las Vegas och New York. 

För sex år sedan noterades återförsäljaren på börsen och nådde en notering på över 30 miljarder kronor, en verklig enhörning i knarkbranschen. Men Medmen har blivit ”deadmen”, skriver Fortune

Bolaget är i stort sett värdelöst i dag och ansökte i slutet av förra veckan om konkursskydd i Kalifornien. 

Det som föranledde konkursen var att bolaget tog miljardlån för att skala upp, lån som bolaget hade svårt att betala igen, och en misslyckad sammanslagning med konkurrenten Pharmacann som fick investerarna att dra sig ur. 

Fallet började redan ett år efter noteringen då bolagets aktie störtdök med över 90 procent. Bolaget som konkurrerade med så kallat olicensierade försäljare av marijuana kastades en livlina i och med pandemin, då efterfrågan på marijuana ökade i USA.

”Bolaget har varit en katastrof från dag ett”, säger industrianalytikern Alan Brochstein

I samband med konkursansökan har det framkommit att Medmen, grundat av Adam Bierman, hade motsvarande runt 4 miljarder kronor i skulder. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer