Sök

Storytels vd lämnar efter mindre än två år

StorytelLjudböcker

Johannes Larcher, vd Storytel. Foto: Press/TT

Matilda Andersson

Matilda Andersson

Nyhetschef

Det är återigen turbulent i toppen på Storytel. Johannes Larcher lämnar rollen som vd för ljudboksbolaget.

Därmed kommer Storytel byta både vd och ordförande under 2024.

Aktien pressas ner på Stockholmsbörsen.

Johannes Larchers avhopp berättar bolaget om i ett pressmeddelande som skickades ut sent på måndagskvällen.

“Johannes Larcher har lett en mycket framgångsrik transformation av bolaget och lämnar Storytel i en mycket stark position och väl rustat för framtiden. Vi vill tacka Johannes Larcher för hans viktiga bidrag till Storytel och önskar honom allt gott framöver”, säger Hans-Holger Albrecht, styrelseordförande, i en kommentar.

“Det har varit en ära att få leda Storytel under de senaste två åren och jag är stolt över de betydande framsteg som teamet har skapat under den här tiden. Idag kombinerar vi tillväxt med lönsamhet och vi har en position som innovativ marknadsledare inom både ljudboksbranschen och förlagsverksamhet”, säger Johannes Larcher, vd för Storytel.

Han fortsätter:

“Jag ser fram emot att fortsätta leda företaget tills det är dags att lämna över till min efterträdare. När jag senare i år återvänder till USA kommer jag att följa Storytel från sidlinjen och vara ett entusiastiskt fan till bolagets framtida resa.”

Johannes Larcher tillträdde som vd för Storytel den 1 oktober 2022, då han tog över efter Ingrid Bojner som i sin tur tog över som tillförordnad vd efter att grundaren Jonas Tellander lämnat efter 17 år på posten.

Johannes Larcher kommer lämna Storytel under hösten, och bolagets styrelse har inleder omedelbart processen att rekrytera en ny vd.

Avhoppet innebär att ljudboksbolaget kommer att tappa både vd och styrelseordförande under en kort period. I mars meddelade Hans-Holger Albrecht att han inte kommer att ställa upp för omval till ordförandeposten på årsstämman i maj. 

Det är inte första gången det är turbulent i toppen på ljudboksbolaget. Hösten 2021 skedde flera förändringar efter att EQT kommit in i ägarlistan. Bolaget bytte då ordförande ett par gånger och grundaren Jonas Tellander lämnade vd-posten. 

Sålde av nästan hela innehavet

Största enskilda ägare i Storytel är riskkapitalbolaget EQT som köpte in sig i bolaget 2021. Riskkapitalbolaget har 14,4 procent av aktierna. 

Som mest ägde Johannes Larcher 135.000 aktier i Storytel – men han har sålt av nästan hela innehavet. I februari avyttrade han nära 80 procent av sitt innehav och han uppgav att det var av personliga och ekonomiska skäl. Enligt Storytels hemsida har han nu endast 10.000 aktier kvar i bolaget.

Storytels aktie har stigit med 14 procent sedan Johannes Larcher utsågs till vd sommaren 2022. Under tisdagsmorgonen pressas aktien ner med över 3 procent.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer