Uber-chefen slipper fängelse – döms till böter för Uber Pop

Uber
 Uber-chefen slipper fängelse – döms till böter för Uber Pop

Thibaud Simphal, Ubers chef i Frankrike, döms till böter. Foto: AP/Francois Mori.

Erik Wisterberg

Reporter

För första gången döms Ubers chefer för sin inblandning i Uber Pop.

Den svenska debatten om Ubers kontroversiella tjänst Uber Pop framstår som en storm i ett vattenglas jämfört med hur det har sett ut i Frankrike. 

Frankrikes taxichaufförer har blockerat trafiken, och till och med anlagt bränder på Paris gator, under sina protester mot Uber.

Deras kritik går ut på att Uber konkurrerar på orättvisa villkor och kan göra det omöjligt att försörja sig som traditionell taxichaufför.

Likt i Sverige har Uber Pop, tjänsten som kopplar ihop kunder med privatpersoner utan taxilicens, stått i centrum för debatten.  

Frankrikes taxichaufförer lär har jublat när Ubers Europachef Pierre-Dimitri Gore-Cotys och Frankrikechefen Thibaud Simphal i går dömdes till böter av en fransk domstol. Tillsammans ska de betala knappt en halv miljon kronor. 

Enligt The Guardian var processen den första någonsin där Ubers chefer, istället för själva bolaget, har ställts inför rätta.

De båda cheferna åtalades för att ha bedrivit en illegal transportverksamhet via Uber Pop. Likt i Sverige har Uber redan valt att stänga tjänsten i Frankrike. 

Pierre-Dimitri Gore-Cotys och Thibaud Simphal kan samtidigt andas ut. Deras böter lär med all sannolikhet betalas av företaget. Och de slipper att skaka galler. 

Åklagaren krävde att Ubercheferna skulle få näringsförbud. I straffskalan för brottet fanns fängelse i maximalt fem år, och böter på motsvarande 13,8 miljoner kronor. 

Uber tänker, trots att själva grundfrågan i rättsfallet är utagerad, överklaga. 

”Vi stängde Uber Pop förra sommaren, och vi är besvikna på domslutet. EU-kommissionen har precis publicerat riktlinjer som stöder den typen av tjänster. Domslutet påverkar inte vår tjänst i Frankrike i dag, men vi kommer att överklaga”, skrev Uber i ett uttalande. 

Läs fler artiklar
LÄS MER