Sök

Klarna stänger av flera bluffsajter – efter kritik från myndigheten

Klarnafintechbolag

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Flera kritiserade e-handlare visade sig använda Klarnas betallösning.

En våg av bluffsajter inom e-handel har dykt upp de senaste åren. Anmälningarna av sajterna som antingen lurar kunderna på sina produkter, eller som säljer bristfälliga varor genom droppshipping från Kina, har ökat kraftigt hos allmänna reklamationsnämnden, ARN. Det har i sin tur skapat problem för Klarna som i flera fall används som betallösning på sajterna. Något som vi på Breakit rapporterade om under onsdagen. 

Idag valde Konsumentverket att lista tio e-handelssajter som de ansåg hade allvarliga brister. Dagens Industri rapporterar att sex av de butikerna använde sig av Klarna. 

Nu meddelar samma tidning att Klarna har stängt av de aktuella sajterna.

”Att Klarna finns tillgängligt på en majoritet av sajterna som flaggas publikt som bedrägliga av Konsumentverket känns rent ut sagt förjävligt. Vi hanterar det här som en incident med högsta prioritet”, skriver Klarnas presskontakt Joel Hedin till DI i ett mejl som fortsätter:

”Samtliga sajter som listats har redan stängts ner. Förhoppningsvis följer våra konkurrenter efter och gör samma sak.”

Sedan tidigare är det också känt att Konsumentverket överväger rättsliga åtgärder mot Klarna eftersom att de ansåg att betaljätten vilseledde kunderna om deras rättigheter.

Läs mer