Sök

Reocean vill odla lax i skogen – har eliten i ägarlistan (men saknar miljarder)

ReoceanImpact

Reoceans styrelseordförande Katarina Klingspor. Foto: Press/AI-genererad bild via Dall-e

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det är det största och kanske viktigaste projektet inom foodtech i Sverige i modern tid. Kunderna står beredda, stora delar av gräddan i svenskt näringsliv är ägare och alla tillstånd är på plats – om ett par år kommer det kanske odlas lax i skogarna kring Säffle.

“Vi är redo att trycka på knappen”, säger Reoceans ordförande Katarina Klingspor.

Men en central pusselbit saknas fortfarande.

Det kallas “landbaserad fiskodling”. Det är faktiskt inte den enda paradox som omger Reocean, bolaget som grundades för drygt fem år sedan och som har långt gångna planer på att odla mycket, väldigt mycket, lax i de värmländska skogarna. 

Bolaget har nämligen en ägarlista (se här) som är mycket svårmatchad vad gäller förmögenhet, kontaktnät och erfarenhet. Dessutom har de stora kunderna – ICA, Coop och Axfood – gett tummen upp. Vidare är det väl bara mycket verklighetsfrånvända personer som inte skulle se det nationella intresset i ett stort, lokalt livsmedelsprojekt i tider av avbrutna levereranskedjor, klimatkris och krig. 

Och ändå: Det saknas flera miljarder kronor. 

“Man ska vara ärlig att säga att det har varit iskallt på riskkapitalsidan under de två senaste åren. Det har varit jättesvårt att få investerare att fatta beslut. Det finns kapital där ute, men man har varit väldigt riskavert”, säger Reoceans styrelseordförande Katarina Klingspor till Breakit. 

Hon tycker samtidigt att det har ljusnat lite under de senaste månaderna och det ska vi snart återkomma till i den här texten. 

Stora planer 

Men först lite om den planerade anläggningen som enligt ritningarna kommer att bli lika stor som åtta fotbollsplaner och lite till. 

Tanken är att de totalt 88 bassängerna ska spotta ur sig 10.000 ton lax per år, motsvarande en femtedel av den svenska konsumtionen som idag är nästan totalberoende av import. 

Produktionen är tänkt att ske från ax till limpa, eller rättare sagt från ägg till filé, inklusive förädlingmetoder som rökning och gravning. Vid full produktion och full försäljning kommer omsättningen grovt höftat (laxpriset varierar) att ligga omkring 1 miljard kronor. 

Det är vidare tänkt att fiskanläggningen ska återanvända allt vatten i slutet kretslopp och därför kommer fiskarna innehålla varken miljögifter eller antibiotika. Av samma skäl undviks problemet med övergödning, något havsbaserade fiskodlingar länge har förknippats med. 

Därutöver är det tänkt att rens och spill i slutet av Reoceans process ska åka ner i en biogasanläggning. 

“Det är ett otroligt grönt projekt”, sammanfattar Katarina Klingspor.

Den totala notan är beräknad till lite mer än 3 miljarder kronor. Hittills har Reocean, med dansken Morten Malle på vd-posten, fått in omkring 200 miljoner kronor i kapital från investerare och det har tagit bolaget en liten bit på den tänkta resan. De mest konkreta stegen är bergsprängning och trädfällning. Marken står nu redo. 

“Och vi har alla tillstånd på plats och vi har en god relation med Säffle kommun. Vi är redo att trycka på knappen – under förutsättning att vi får ihop kapitalet och rätt ägarkonstellation”, säger Katarina Klingspor. 

På finansieringssidan finns även ett lånelöfte från EIB (Europeiska investeringsbanken) på lite mer än en halv miljard kronor. Men det behövs mer, minst 2,5 miljarder kronor för att vara specifik, för hela anläggningen. 

Den summan försöker Reocean inte ta in på ett enda bräde. Planen är att dela upp anläggningsprojektet i tre delar. Eftersom det tar cirka två år för en lax att växa sig tillräckligt stor kan man vänta med de delar som ligger lite längre bak i förädlingskedjan. Målet är ta in cirka 400 miljoner kronor i den kapitalrunda som bolaget jobbar med just nu. Såväl svenska som utländska aktörer uppvaktas. 

“Vi för just nu fördjupade diskussioner med investerare – i plural. Det är under de senaste månaderna jag känner att det finns en attitydförändring jämfört med hur det var i höstas och kring årsskiftet”, säger Reoceans styrelseordförande. 

Många av motfrågorna från potentiella investerare handlar om de tekniska aspekterna. Ledningen och Katarina Klingspor svarar genom att peka på de referensprojekt inom landbaserad fiskodling som finns runt om i världen, om än inte i Sverige. 

“Det finns fantastiskt fina projekt i till exempel Kina, Japan, USA – och i Danmark inte minst”. 

Andra frågor från investerarhåll handlar om konsumentrisken. Men den ser Katarina Klingspor som begränsad i och med att vi svenskar är ett laxätande folk sedan länge. Det är inte heller tänkt att fisken från bassängerna i Säffle ska kosta mer än den som levt i havet. Reocean ska enligt kalkylerna kunna matcha det rådande marknadspriset på färsk lax. 

“Detta kommer inte att vara någon premiumprodukt, det kommer att vara en produkt för alla”.

Tror du att byggarbetet kan inledas 2024 eller är det för optimistiskt? 

“Jag vill nog låta det vara osagt, men min förhoppning är att vi ska komma igång i närtid”, svarar Katarina Klingspor. 

Med tanke på ägarlistan, skulle det inte vara konstigt om ni inte fick in pengarna?

“Jag har stor tilltro till att vi ska lyckas med det här, med en sådan här solid, välkänd och seriös ägargrupp – de drivs också av sätta en hållbar livsmedelsproduktion i Sverige på kartan. Vi har en extremt låg livsmedelsförsörjning i Sverige, och vi måste återskapa en del av den. Reocean kan göra det – med god ekonomi”. 

Sverige är fantastiskt

Nu går det väl att diskutera om Reocean befinner sig i en sits där bolaget kan välja vilka investerare som ska bistå med pengar. Men drömma får man ju alltid och när Katarina Klingspor gör det framträder en aktör som inte bara bryr sig om lönsamhetsmarginalerna utan även om det hållbara och om Sveriges väl och ve. 

“Sverige är ett fantastiskt land vad gäller att ha en omfattande livsmedelsproduktion. Vi har bra väder, fina jordar, rent vatten, enorma arealer – och i grunden en väldigt bra livsmedelslagstiftning”, säger hon och fortsätter mycket engagerat: 

“Detta är något vi måste ta hand om. Det ska ju inte bara rinna oss ur händerna”. 

Hon tycker att en större del av de stora pensionsförvaltarnas portföljer borde riktas mot investeringar som syftar till att säkra kommande generationers behov av infrastruktur och livsmedelsförsörjning. 

De stora pensionsbolagen kan alltså räkna med ett samtal från Reocean. I pitchen kommer de troligen få höra att tanken är att bygga många fler anläggningar än den i Säffle. Men först gäller det som sagt att få in pengar till den första fabriken. 

“Vi har ett så bra investeringscase att jag inte ser något alternativ annat än att detta kommer att hända. Det måste bara ske. I en eller annan form kommer den landbaserade fiskodlingen ta plats i Sverige och vi kommer att vara en av aktörerna, det är jag övertygad om”, säger Katarina Klingspor. 

Framöver kommer Breakit att fortsätta rapportera om Reocean och bolagets jakt på miljarderna. Vad nästa del av bevakningen kommer att innehålla återstår att se – nytt kapital, fortsatt väntan eller något helt annat. 

Läs mer