Sök

Ännu sämre än väntat för Tesla

Tesla

Breakit

Breakit

Omsättningen sjönk med 9 procent för elbilsjätten.

På tisdagskvällen lokal tid presenterade Tesla sina siffror för första kvartalet. Analytikernas förväntningar var dragna i botten och dagen beskrevs som en ödesdag. Det visade sig att stämningen var befogad – siffrorna var ännu sämre än väntat.

Tesla redovisade en justerad vinst på 45 cent per aktie, jämfört med analytikernas snittprognos som låg på 51 cent per aktie.

Omsättningen för första kvartalet landade på drygt 21,3 miljarder dollar, motsvarande ungefär 240 miljarder kronor. Det betyder en nedgång på 9 procent jämfört med samma period i fjol. CNBC rapporterar att det är bolagets största nedgång sedan 2012.

I ett uttalande säger Tesla att de nu ska öka takten för lanseringen av nya bilar, och bland dessa “fler prisvärda modeller” som ska kunna produceras i samma produktionslinor som nuvarande.

Hittills i år har bolagets aktie fallit med 40 procent och i början av april rapporterade Tesla att försäljningen för första kvartalet minskat med 8,5 procent, jämfört med året innan. 

Trots att Tesla bommade analytikernas förväntningar steg aktien i efterhandeln i New York. Uppgången fick extra fart närt Elon Musk på rapportkonferensen avslöjade att bolaget siktar på att producera budgetmodeller redan i början av 2025. 

Aktien gick upp med 13 procent i efterhandeln. 

Läs mer