Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ownershift samlar tung jury – ska prisa kvinnor som äger

Artikel bild
Ownershifts jury som ska utse vilka som prisas i de olika kategorierna. Claudia Olsson saknas på bilden. Foto: Press

Nu ska entreprenörer, ledare och en lyckoprofessor(!) prisa de som gynnar kvinnors ägande.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Tankesmedjan Ownershift brukar varje år uppmärksammas för sina olika rapporter om hur mycket, eller lite, kvinnor äger i samhället och näringslivet. Med målet att ge kvinnor ett ökat ägande, exempelvis av företag, mark och patent.

Nyligen kunde vi på Breakit rapportera att Ownershift breddat sin verksamhet. För att hedra nobelprisvinnaren Claudia Goldin har tankesmedjan instiftat ett nytt pris som ska delas ut för att uppmärksamma forskning inom ekonomisk jämställdhet med fokus på kvinnors ägande och ekonomiska självständighet. 

Mycket mer än så var inte känt om satsningen. Men nu meddelar Ownershift att de ska dela ut priser inom flera olika kategorier som alla är kopplade till ägande.

Dessutom visar tankesmedjan upp en namnkunnig jury som ska leda arbetet. 

Det är i början av september som Ownershift Impact Awards ska delas ut av en jury under ledning av styrelseproffset Regina Sipos

Hon har i styrelsen sällskap av Anna König Jerlmyr, tidigare finansborgarråd i Stockholm, Ica Försäkrings tidigare vd Caroline Farberger, Vethem-grundaren Hidayet Tercan, Wellibites-grundaren Sara Serray, Black Batmans vd Aaron Kroon, Stellar Capacitys vd Claudia Olsson, tidningen Metros tidigare koncernchef Pelle Törnberg och Micael Dahlen, professor i ekonomi och i lycka. 

“Det känns hedrande att kunna presentera en så stark och kompetent jury. Enligt forskningen är förebilder en viktig del i främjandet av jämlikhet och jag tvivlar inte en sekund på att Regina tillsammans med resten av juryn har den kapacitet som krävs för att utse de mest framstående kvinnorna som äger i Sverige”, säger Emma Knaggård Wendt, generalsekreterare på Ownershift i ett pressmeddelande.

Priserna ska delas ut på Owneress Impact Night den 5 september. 

LÄS MER: 80 år till jämställt ägande – 56 miljarder kronor mer till män (varje år)

Läs mer