Klarna-grundaren: "Undrar ibland vilken hemsk chef jag varit"

Klarna-grundaren: "Undrar ibland vilken hemsk chef jag varit"

Johanna Ekström

Reporter

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski pratade om kulturen på Klarna från scen på Symposium - och hur han försökt behålla den trots att bolaget vuxit snabbt.

"Det är så mycket lättare när du är har litet team, då behöver du inte tänka så mycket på kommunikation. I dag spenderar jag nog hälften av min tid på att fundera över vad ett bra bolag är för något. Hur man bygger ett bra team och skapar en kultur som är hälsosam", säger han från scen och fortsätter:

"Jag har nyligen upptäckt rollbeskrivningar, det är fantastiskt! Jag ska inte ta på mig hela äran för att ha uppfunnit det, men det är något jag verkligen kan rekommendera", säger han och drar hem skratt. 

Men han var också självkritisk:

"Varje år känner jag att jag lär mig något nytt som får mig att tänka: Herregud, jag har varit en hemsk vd de senaste tio åren".

Han fick också frågor hur han hanterat att chefsrollen i Sverige och USA ofta skiljer sig åt.

"Svenska chefer vill coacha medan amerikanska tittar på resultaten. Då blir jag alltid lite tvärtom, när jag pratar med svenskar försöker jag få dem att fokusera mer på resultaten, och när jag pratar med amerikanska chefer försöker jag få dem att coacha personalen mer", säger han.

Han passar också på att såga idén om kreativitet. 

"Det finns en idé om att alla kan vara kreativa. Jag tror inte att alla är kreativa när det kommer till affärer, och det är okej. Jag förväntar mig inte det, utan jag förväntar mig att folk ska göra ett bra jobb. Jag vill lösa riktiga problem, och att göra det på ett sätt som ingen annan tidigare har gjort skapar affärsvärde, det är kreativt".

"Men att bara sitta och vara innovativ, idén att alla gör vad de vill så löser det sig, jag köper inte riktigt det", säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER