Sök

Hög tillväxt och en ny kvartalsvinst – aktien rusar

SpotifyBörsKonsument

Daniel Ek, vd och grundare av Spotify. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Spotify håller fortsatt hög tillväxttakt och har verkligen slagit in på vinstspåret.

På minuskontot hittas att rörelseresultatet inte nådde upp till bolagets egna bedömningar. Men det finns en specifik förklaring.

Aktien rusar i New York efter rapporten.

Spotifys intäkter växte med 20 procent under första kvartalet och de uppgick till drygt 3,6 miljarder euro, motsvarande ungefär 42 miljarder kronor. 

Streamingbolaget, som fyller 18 år just på tisdagen, hade egen prognos inför kvartalet om att intäkterna skulle uppgå till just 3,6 miljarder euro under kvartalet. 

Bruttomarginalen var 27,6 procent (25,2), och rörelseresultatet uppgick till 168 miljoner euro (156). I februari, i samband med bokslutet, spådde Spotify att bruttomarginalen skulle bli 26,4 procent och att rörelsevinsten skulle landa på 180 miljoner euro under första kvartalet.

Att vinsten hamnade under den egna prognosen förklarar bolaget med att vissa sociala avgifter blev högre (74 miljoner euro högre för att vara exakt) än vad bolaget hade väntat sig. Det är i sin tur relaterat till bolagets incitamentsprogram och att aktien har gått så bra under det första kvartalet. 

"Vi har talat om 2024 som ett år med fokus på intäktsgenerering och vi levererar nu på den ambitionen. När vi nu har skiftat fokus mot stark intäktstillväxt och förbättrad marginal ser vi tydliga möjligheter att även fortsätta växa intagandet av nya användare", säger Daniel Ek, bolagets grundare och vd, i samband med rapporten.

Han fortsätter:

"Jag känner mig nöjd med de förändringar vi implementerar och är övertygad om att vi ska nå de ambitiösa planer som vi tidigare har presenterat".

Han syftar troligen på de mål som sattes upp på kapitalmarknadsdagen förra året, en enligt dessa ska Spotify nå en omsättning om 100 miljarder dollar om nio år. Den planen utgår bland annat från att bolaget ska växa med 20 procent per år. 

Fler lyssnare

Antalet användare som använder tjänsten på månadsbasis, inklusive den skara som lyssnar via den reklamfinansierade gratistjänsten, uppgick till 615 miljoner stycken. Det motsvarar en ökning med 19 procent från första kvartalet i fjol. Bolagets prognos var 618 miljoner på den här punkten. 

Antalet betalande abonnenter uppgick i slutet av mars till 239 miljoner, och det helt i linje med vad bolaget förutsåg för cirka tre månader sedan. Antalet betalande abonnenter ökade med 14 procent i förhållande till föregående år. 

För innevarande kvartal, det andra, spår Spotify att vinsten kommer att gå upp ytterligare och att den kommer att landa kring 250 miljoner euro under kvartalet. 

Aktien i Spotify har gått bra under 2023 och 2024. Uppgången sedan årsskiftet ligger på över 40 procent, trots en ganska svag utveckling under april. Börsvärdet uppgår till 54 miljarder dollar, 590 miljarder kronor. 

När börserna i New York öppnade på tisdagen steg aktien i Spotify tvåsiffrigt och den hade vid klockan 16 svensk tid handlats upp 12 procent. 

Läs mer