Sök

Lars Wingefors om pengaregnet: “De var som knarklangare”

Embracer GroupGaming

Lars Wingefors, vd Embracer. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Embracer ska bli tre bolag istället istället för ett. Vd:n Lars Wingefors förklarar dagens chockbesked med att omvärlden har förändrats från tiden då pengarna flödade fritt.

”De var som knarklangare.”

Den värmländska speljätten Embracers besked om att verksamheten delas upp i tre olika bolag slog ned som en bomb under måndagsmorgonen. Koncernens grundare och vd Lars Wingefors berättade i ett öppet brev om hur förvandlingen skulle frigöra “betydande outnyttjad potential inom gruppen”.

Beskedet gick tvärtemot Embracers tidigare vilja att bygga en stor koncern genom att köpa upp många olika verksamheter och samla dessa under ett gemensamt men decentraliserat paraply.

Breakit reporter Martin Hävner kallar säger i en analys att beskedet är en “omvändelse under galgen”. Där Lars Wingefors besket är ett erkännande om att den gamla strategin inte fungerat.

Nu säger Lars Wingefors själv i en intervju med SvD att den tidigare strategin utgick från förutsättningar som inte längre finns. 

“Det var en helt annan omvärld. Investerare kastade pengar på tillväxtbolag, jag kunde låna miljarder utan säkerhet till 0,75 procents ränta. De var som knarklangare”, säger Wingefors enligt tidningen. 

Lars Wingefors säger också att han inspirerats av ett annat bolag som också delat upp verksamheten i flera olika bolag.

“Jag har alltid varit väldigt inspirerad av det Jan Stenbeck gjorde som entreprenör och finansman. Kinnevik var ett stort konglomerat som nu blivit en mängd framgångsrika bolag.”

I intervjun med SvD framgår att Embracer övervägde en uppdelning på fler än tre bolag, men att de ville hålla en viss storlek med tanke på den noterade miljön.

Frågan om Lars Wingefors kommer att stanna som vd i något bolag under den nya uppdelningen blir utan svar. Embracer-medgrundaren säger att det är en fråga som han inte styr själv över utan att det också är upp till styrelsen.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer