Sök

Rednex gör oväntad succé – viralt klipp har gett över 3 miljarder spelningar av 90-talshiten

RednexMusik

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Rednex låtar har alltid varit flitigt spelade enligt bandets ena medgrundare Ranis Edenberg. Breakit har tidigare berättat om hur skaparen tjänar stora pengar på låtarna – och idag lever ett nomadliv.

Nu har bandets stora hit Cotton Eye Joe blivit viral i ny tappning och fått flera miljarder spelningar på Youtube bara den senaste månaden.

Den svenska 90-talssuccén Rednex är hetast på internet. Det är bandets stora hit-låt Cotton Eye Joe som har blivit viral på nytt efter att låten använts i ett Youtube-klipp med titlen Gedagedigedagedago. I videon har den danska sångaren Razi Irawami gjort en egen text med musiken från Cotton Eye Joe. 

Enligt flera medier, bland annat TV4, har videon och därmed också låten fått kraftig spridning, vilket har resulterat i totalt tre miljarder spelningar på en månad för låten och klippet i olika utföranden.

Enligt Rednex själva ska det finnas fler än 500 klipp på Youtube med över 1 miljoner spelningar.

“Just idag är Rednex världens mest spelade artist. Vi har hört av oss till Guinness World Records”, säger Pat Reiniz, delgrundare till bandet och producent av originalversionen från 1994 i ett pressmeddelande.

“Hela teamet sitter bara och gapar, nyper sig i armen och är bortom förståelse. Siffrorna är av en sådan magnitud att det är knappt någon som tror på oss. Vi vill gärna att någon gör det så vi kan börja fira.”

Vi på Breakit har, tillsammans med podden Kapitalet, tidigare uppmärksammat historien om Rednex och hur Cotton Eye Joe blev en oväntad succé för upphovspersonerna. Bland annat om hur bandets ena grundare Ranis Edenberg lade ut Rednex AB till försäljning på Ebay för 1,5 miljoner dollar. Eller om hur han efter Rednex valde att leva ett kringvandrande nomadliv, och hur Rednex låtar i snitt spelas tre gånger i sekunden via olika digitala tjänster.

LÄS MER: Rednex spelas 3 gånger per sekund – och har gjort honom rik

Enligt Ranis Edenberg själv fick han fortfarande, 25 år efter genombrottet med Rednex, runt en halv miljon kronor om året i royalties från bandets låtar. Och han ska inte vara ensam om att ta del av pengarna:

"Det är inte bara det. Det är folks flickvänner, någons ungar…det är som en hel liten familj som finns i världen som bara går och lever på de är världshitarna. Framförallt Cotton Eye Joe", har han sagt om framgångarna.

Läs mer