Sök

Pophouse fast i Hötorgsskrapan – efter Space nedläggning

Pophouse

Björn Ulvaeus och Conni Jonssons, Pophouse. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det skulle bli ett eget hus för entreprenörer och gamers, och Björn Ulvaeus och EQT-grundaren Conni Jonsson stod för finansieringen. 

Men i våras kom beskedet att Space slår igen portarna. Lönsamhet fanns inte i korten, inte ens på längre sikt, hette det. 

Nu sitter Pophouse fast i ett längre hyreskontrakt för de sju våningarna i Hötorgsskrapan.

Conni Jonssons och Björn Ulvaeus Pophouse är fast i  hyreskontraktet för de 7500 kvadratmeter, fördelat på sju våningsplan, i den femte Hötorgsskrapan i Stockholm som tidigare utgjorde Space. Det rapporterar DI Digital

Varken Pophouse eller AMF Fastigheter vill dock säga hur långt hyreskontraktet löper. 

”Det är ett lite längre hyreskontrakt än ett genomsnittligt kontorshyresavtal, kopplat till att det var ett större åtagande från oss och därmed också från deras sida”, säger AMF Fastigheters vd Thomas Erséus till tidningen. 

Investeringen i Space – med restauranger, studior, coworking-ytor, en arena tänkt för e-sporttävlingar och 400 speldatorer – skulle lyfta området runt Sergels torg. Det skulle bli hem för entreprenörer, kreatörer och gamers. Bara ombyggnaden ska ha kostat 10 miljoner kronor och Pophouse vd Per Sundin ska tidigare ha sagt till DI att det skulle dröja fem år innan investeringen i Space betalade av sig. 

”Vi hade otur i tajmingen”, säger han nu till tidningen. 

AMF Fastigheter uppger nu att man för en dialog om att hålla utrymmet levande. 

Storförlust

Årsredovisningen för 2022 visar att Space omsatte drygt 90 miljoner kronor. Rörelseförlusten landade på 119 miljoner kronor.

“Under det senaste året har flera åtgärder vidtagits för att slimma och anpassa organisationen till de förändrade förutsättningarna. Det är nu tydligt att det inte är möjligt att skapa långsiktig lönsamhet och Space kommer att stängas”, hette det i ett internt  meddelande som Breakit fick se i samband med att ödet blev förseglat i våras. 

Hur mycket pengar Pophouse har förlorat totalt på Space-äventyret är inte känt. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer