Sök

Här är Embracer-vd:ns öppna brev till alla aktieägare

Embracer GroupBörs

Lars Wingefors, vd Embracer. Foto: TT

Breakit

Breakit

Gamingkoncernen Embracer delas upp i tre separata börsbolag. Det beskedet skickades ut i ett pressmeddelande tidigt på måndagsmorgonen. Enligt vd:n Lars Wingefors är "tiden rätt".

I ett långt brev till aktieägarna motiverar han beslutet.

"Det finns inte ett sätt att göra affärer på, men vissa affärsmodeller är mer lika än andra. Detsamma gäller människor. Ambitionerna kan vara liknande, men tillvägagångssättet skiljer sig", skriver han bland annat.

Här är brevet i sin helhet.

Tidigt på måndagsmorgonen kom beskedet: Gamingkoncernen Embracer ska delas i tre separata börsbolag. Gamingkoncernen har vuxit med många förvärv de senaste åren, men nu kastas den gamla strategin åt sidan. I ett pressmeddelande uppger Embracer Group att man har för avsikt att transformeras till tre fristående noterade bolag på Nasdaq Stockholm. 

Bolagen ska enligt förslaget vara: Asmodee, förläggare och distributör av brädspel med omfattande studionätverk och IP-katalog. Coffee Stain & Friends, som beskrivs som ett mångsidigt spelföretag med "parallellt fokus på indie- och A/AA-premium- och free-to-play-spel för PC/konsol och mobil" och Middle-earth Enterprises & Friends – vilket ska vara "ett kreativt ”powerhouse” inom AAA-spelutveckling och förläggarverksamhet för PC och konsol" samt förvaltare av Sagan om ringen och Tomb Raider och många andra. 

I samband med offentliggörandet av bolagets nya drag skickade Embracer-vd:n Lars Wingefors ut ett öppet brev till alla aktieägare. Här är brevet i sin helhet, översatt till svenska:

Till er alla,

Min resa började för mer än 30 år sedan när jag handlade med serietidningar till samlare och jag har alltid drömt om att bygga något meningsfullt och betydande. För mig handlar det inte om att nå en viss storlek eller position att bygga ett företag, det handlar om resan att omvandla många små och ibland några stora steg till något större. Idag är det verkligen en dag då vi tar ett större steg. Jag är så exalterad över att föreställa mig vad de kommande årtiondena kommer att medföra. Vid börsintroduktionen 2016 lovade jag intressenterna att jag skulle vara med i minst 25 år, och jag har fortfarande 17 år kvar att uppfylla det.

Det har inte alltid varit en rak väg, men jag är väldigt stolt över de prestationer som tusentals talangfulla individer har gjort möjliga, vilka skapar exceptionellt innehåll som underhåller miljontals människor över hela världen. Vi har några av de mest extraordinära företagen och IP:erna inom spel- och underhållningsindustrin inom Embracer idag, och det är min skyldighet att säkerställa de bästa möjliga förutsättningarna för fortsatt framgång.

Jag är övertygad om att det bästa fortfarande ligger framför oss.

Historien har visat att diversifierade grupper som vår kan förbättra sina framgångschanser avsevärt genom att anta en mer smidig, snabbrörlig inställning och fokusera på väldefinierade kärnmarknadssegment.

Många inspirerande exempel från Sverige illustrerar hur stora företag har uppnått större framgång genom att dela upp sig i flera separata specialiserade företag. Jag är djupt motiverad och inspirerad av dessa framgångssagor och tror att de erbjuder värdefulla insikter för vår egen strategiska riktning. Tiden är rätt för Embracer att bli tre publika företag, vart och ett med tillräcklig skala, sammanhängande strategier, specialiserade affärsmodeller och stärkta av visionära ledningsgrupper. Snarare än att tvinga blomstrande företag att anpassa sig efter en gemensam struktur, bör vi främja en miljö som förstärker befintlig framgång. Jag är övertygad om att detta kommer att vara lättare med tre distinkta vinnande formler i specifika marknadssegment.

Asmodee är den ledande utvecklaren, utgivaren och distributören av brädspel på planeten. "Coffee Stain & Friends" kommer att bli den ledande och mest innovativa utvecklaren av communitydrivna spel för PC/konsol och mobil. "Middle-earth Enterprises & Friends" kommer att utveckla fängslande underhållnings-IP av världsklass, inklusive det ikoniska Sagan om Ringen, med hjälp av interna AAA-kapaciteter och starka partnerskap.

Min roll och mitt syfte som koncernchef och huvudägare är att stötta framgångsrika entreprenörer, spelskapare och affärsledare till att uppnå mer framgång.

Detta kommer inte att förändras.

Idag kommunicerar jag också min avsikt att bilda en ny långsiktig ägarstruktur. Detta kommer att inkludera de nuvarande innehaven i Embracer (som representerar ungefär 20 procent av kapitalet och 40 procent av rösterna). Jag avser att förbli en långsiktig, aktiv, engagerad och stödjande ägare av alla tre enheterna. Denna struktur kommer att baseras på de värderingar och idéer som Embracer grundades på, förtroende, ett långsiktigt tänkande och en önskan att omfamna olika perspektiv framåt.

Det finns inte ett sätt att göra affärer på, men vissa affärsmodeller är mer lika än andra. Detsamma gäller människor. Ambitionerna kan vara liknande, men tillvägagångssättet skiljer sig. Likheterna mellan de företag som kommer att utgöra Asmodee, "Coffee Stain & Friends" och "Middle-earth Enterprises & Friends" är slående, men också skillnaderna när det gäller marknadsföringsstrategier och profiler. Jag ser en ljus framtid för alla tre företag, genom att förbättra det som fungerar för vart och ett av dem och genom att fortsätta samarbeta när det fyller en meningsfull funktion.

Det finns betydande outnyttjad potential inom gruppen som jag är övertygad om att den nya strukturen kommer att frigöra. Detta kommer att ge varje individ och varje team möjlighet att växa och utmärka sig ytterligare i sina karriärer, samt ge dem egen ledning och strategisk riktning.

Detta är början på ett nytt kapitel, ett kapitel som jag avser att förbli en del av som en aktiv, engagerad och stöttande aktieägare i alla tre nya enheter, med en ständigt ljus horisont. Att röra sig mot tre oberoende företag förstärker Embracers vision att stödja entreprenörer och skapare med ett långsiktigt tänkande, vilket gör att de kan fortsätta leverera starka upplevelser och meningsfull underhållning över hela världen.

Jag vill särskilt tacka alla anställda som stått starka tillsammans med oss genom tidigare utmaningar. Idag markerar den första dagen på den nya resan, låt oss göra den tillsammans.

Det här är början på ett nytt kapitel.

Med vänliga hälsningar,

Lars Wingefors

LÄS MER: 9002 olika varumärken – nu går det inte längre Wingefors

Läs mer