Sök

Open AI-rivalen Mistral kan värderas till 50 miljarder – efter bara 11 månader

Mistral AIAI

Mistral AI har inte ens funnits i ett år och kan redan värderas till 50 miljarder. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Europas Open AI-utmanare på väg mot ny monsterrunda.

Det är Europas hetaste AI-bolag, franska Mistral. När de bara hade funnits i fyra veckor fick de in över 1 miljard kronor i en såddrunda. Efter ett halvår kunde bolaget fira nästa enorma milstolpe – en värdering på motsvarande 23 miljarder kronor. Nu verkar det vara dags igen.

Enligt en insatt källa är Mistral på väg att ta in miljarder i nytt kapital till en värdering på motsvarande 50 miljarder kronor, skriver The Information. Mer än en fördubbling av värderingen sedan i november alltså. 

Mistral är ChatGPT-bolaget Open AI:s konkurrent i Europa. Men till skillnad från Open AI så har Mistrals AI-modell öppen källa. Mistral, som leds av Arthur Mench, har redan fått kritik. Dels så bedömdes deras första version inte säker nog och dels höjde en del på ögonbrynen efter att de medgett att de använde Metas AI-modell Llama 2 för att bygga sin egna, ett medgivande som kom efter att informationen hade läckt ut. 

Mistral backas sedan tidigare av Andreessen Horowitz (som själva laddat upp med över 70 miljarder kronor i nya fonder), Lightspeed Venture Partners och Microsoft, som sedan tidigare backat upp Open AI. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer