Sök

Disney Plus köper europeisk toppfotboll – snuvar krisande Viaplay

DisneyViaplay GroupStreaming

Musse och Mimmi på Disneyland och Europa League – steget har blivit kortare. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Rivalerna kliver fram efter turbulensen på streamingjätten.

Streamingjätten Disney Plus köper fotbollsrättigheter som tidigare tillhörde konkurrenten Viaplay. Den amerikanska filmjätten bekräftar att affären är i hamn, skriver Sportbladet

Disney får enligt avtalet nu exklusiva rättigheter till tre säsonger av herrarnas Europa League och Conference League, med start 2024. Det innebär 340 matcher live varje säsong, med svenska kommentatorer och studio på stormatcherna.

För fansen innebär det ingen extra kostnad, alltså utöver att de kanske måste skaffa Disney Plus. 

”Det är stor press på hushållens ekonomi och de flesta har känslan att sportabonnemang blir dyrare och dyrare. Vår startpunkt har varit att att inte ha lika stora sportpaket som konkurrenterna, men att göra matcherna vi sänder tillgängliga”, säger Disney Plus Nordenchef Hans van Rijn.

Ny sportchef på Disney är Emir Osmanbegovic, tidigare sportchef på Discovery.

Tidigare har Amazon Prime köpt rättigheterna till vissa Premier League-matcher från Viaplay. 

Säljer av guldkalven

Det var i början av februari som krisbolaget Viaplay fick igenom sin krisplan och fyllde kassan med 4 miljarder i en nyemission. 

"Rekapitaliseringspaketet hjälper oss att hantera våra omedelbara utmaningar och ger oss möjlighet att realisera våra långsiktiga ambitioner. Vi har redan tagit ett antal viktiga steg framåt i implementeringen av vår nya strategi och plan”, kommenterade bolagets vd Jørgen Madsen Lindemann händelsen.

En del av den planen verkar vara att sälja delar av den guldkalv som bolaget har vad gäller fotbollsrättigheter. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer