Mattias Ljungman investerar miljarder ihop med Zennström

Atomico

Mattias Ljungman. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Mattias Ljungman övertygade Niklas Zennström om att investering i andra entreprenörer var framtiden. I dag fyller riskkapitalbolaget Atomico tio år.

Deras affärsmässiga vägar korsades redan 2001. Då försökte superentreprenören Niklas Zennström att pitcha in fildelningstjänsten Kazaa till Mattias Ljungman, som arbetade på fastighetsmiljardären Sten Mörtstedts bolag, CLS Holdings.

Det var moderbolag för bland annat den populära nätcommunityn Lunarstorm, där Mattias Ljungman satt i styrelsen.

“Niklas stack ut från andra entreprenörer med sin tydlighet, klarhet och det fanns en stark teknologi bakom tjänsten. Men vi beslutade att inte investera i Kazaa för att jag var orolig kring rättigheterna. Det har han alltid sagt var rätt beslut”, säger Mattias Ljungman med ett leende, och tillägger:

“Även om bolaget blev väldigt stort”.

De två höll kontakten och han försökte få Niklas Zennström involverad i Lunarstorm. Men det blev varken något samarbete kring fildelning eller ungdomarnas digitala mötesplats. Det skulle dröja tills 2005 innan de började prata affärer på riktigt igen.

Då hade Niklas Zennström sålt Skype för 2,6 miljarder dollar till Ebay och Mattias Ljungman pitchade sitt koncept för honom:

“Jag sa att jag tror att framtiden är att entreprenörer investerar i entreprenörer. Du är den rätta killen att börja med det här i Europa. Jag slutade mitt jobb och sa att jag tänkte göra det, med eller utan honom”.

Niklas Zennström som arbetade kvar som vd på Skype fram tills 2007, var med på idén, och 2006 lanserades Atomico från London. De första två åren gjorde Mattias Ljungman alla investeringar ensam.

“Jag och Niklas hade morgonmöten och frukostmöten, varav ett längre varje vecka, då vi gick igenom portföljbolagen punkt för punkt och beslöt hur vi skulle driva vår strategi. Vi var övertygade om att vi hade något unikt på gång som kunde förändra VC-världen”.

Mattias Ljungman tar en klunk ur vattenglaset i det lilla mötesrummet som vi har fått låna på startuphubben SUP46. Han är här tillsammans med bland andra Sofia Bendz (läs intervju här), som också är investeringsansvarig på Atomico, för att prata om hur man bygger globala bolag från Europa. Sedan över ett år tillbaka är riskkapitalbolaget partner till SUP46.

Vad skiljer dig och Niklas Zennström åt?

Svår fråga... Jag har kanske är mer extrovert än vad han är när det kommer till relationer med bolag. Han är nog mer lugn och sansad medan jag går lite snabbare på ibland”.

Sen tillägger han:

“Fast han är snabb, han också. Äsch, jag vet inte, det är svårt att recensera sig själv”.

Mattias Ljungman har bott utomlands i princip hela sitt liv, varav de senaste 15 åren i England. Han är född i USA där pappan jobbade för Världsbanken vilket resulterade i att de bodde i bland annat Kenya, Indien, Italien och Frankrike. I Sverige och Stockholm har han bara bott 1,5 år.

Ändå pratar han svenska som ett rinnande vatten.

“Jag har tre syskon och vi har alltid pratat svenska hemma. Sen jobbar jag ju med Niklas och pratar regelbundet med svenska entreprenörer. Jag har själv barn nu och vill att de ska lära sig svenska, men det är svårt att hålla igång det hemma”, säger Mattias Ljungman.

Vad har du tyckt om att inte ha någon fast punkt under uppväxten?
“Jag vet ingenting annat så det är svårt att säga, men jag tror att man kan förstå sig på olika människor och deras situation på ett annat sätt. Det är ju väldigt olika hur människor i Kenya, Indien och Italien ser på världen och vad som är viktigt för dem. De lärdomarna tror jag har varit väldigt viktiga. Sedan finns det människor som tycker att det kan vara jobbigt att inte vara rotad på något ställe men för mig har det aldrig varit ett problem”.

Läs mer