Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Gigital i konkurs – “Vi kan inte ta det här längre”

Artikel bild
Givar Shabani och Viktoryia Khromchanka. Foto: Press / Istockphotos.com

Givar Shabani och Viktoryia Khromchanka grundade Gigital för sju år sedan. Nu tvingas de kasta in handduken – men hoppas att någon annan kan ta verksamheten vidare.

“Vi har grymma investerare och delägare som gett oss så mycket stöd med både kapital och tid. Jag hade velat att de skulle få ett bättre avslut på den här resan”, säger Givar Shabani om konkursen.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Den digitala artistbokningsplattformen Gigital har varit en del av den svenska startup-scenen sedan 2017 och ett av bolagen som Breakit tidigt bevakade. Sedan de grundades har många startups hunnit komma och gå. Samtidigt som grundarna Givar Shabani och Viktoryia Khromchanka har lotsat bolaget, som vill förändra hur vi bokar artister, genom både en pandemi och en pågående lågkonjunktur.

Men nu tar resan slut. Stockholms tingsrätt beslutade under förra veckan om att sätta Gigital i konkurs efter en ansökan från bolaget. Det visar handlingar som Breakit har tagit del av.

“Det är såklart jättetråkigt. Vi har jobbat med det här i sju år och har en produkt som är superbra och kunder som dagligen använder Gigital”, säger vd:n Givar Shabini.

Vad var det som inte fungerade?

“De senaste fyra åren har varit väldigt tuffa år för både oss och våra kunder inom besöksnäringen. Även om vi har lyckats ingå nya värdefulla samarbeten har det inte varit tillräckligt och tjänsten kräver en annan approach. Vi i teamet känner att vi inte kan ta det här längre än vad vi har gjort, och nu hoppas vi hitta någon som kan ta bolaget vidare.”

Nils Åberg på Advokatfirman Carler är utsedd till förvaltare i konkursen. Givar Shabani berättar att verksamheten fortfarande är igång och att de hoppas kunna hitta en köpare av konkursboet.

Under räkenskapsåret som avslutades i april 2023 omsatte Gigital 2,8 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev minus 3,6 miljoner kronor.

Enligt Givar Shabani har grundarna gjort vad de kunnat för att rädda bolaget. Men till slut kom de till insikten att de inte skulle lyckas vända verksamheten.

“Vi var över tio anställda 2020 och höll på att anställa fler när pandemin kom. Vi har arbetat i motvind i fyra år och nu är det bara vi grundare kvar. Vi har byggt en produkt som är väldigt bra och vi har en nisch som funkar. Vi ser att framtiden för Gigital är en hybridlösning av en digitalt skalbar plattform och personlig service för såväl bokare som artister”, säger han.

Hur känns det nu?

“Jag tycker inte om den där entreprenörstypen som tycker synd om sig själv. Men det är tråkigt och personligen tycker jag också att det finns en viss skam. Vi har grymma investerare och delägare som gett oss så mycket stöd med både kapital och tid.”

“Jag hade velat att de skulle få ett bättre avslut på den här resan än vad de kanske får nu. Nu vill jag avsluta med Gigital på ett så snyggt sätt som möjligt under omständigheterna.”

Bland investerarna i Gigital finns bland annat Protocol Ventures, Fembris Ventures, Almi Invest och Propel Capital.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer