Sök

Annonssamarbete med Tele2 Företag

Så bedrivs framtidens skogsbruk – från luften

Tele25G

Tobias Lundgren

Sex meter breda skördedrönare som brukar skogen med minimal påverkan på den omkringliggande marken. 

Så vill svenska bolaget AirForestry ta skogsbruket till nästa nivå – med hjälp av ett privat 5G-nät.

”Tekniken är utan tvekan revolutionerande”, säger Stefan Trampus, chef för företagsmarknaden på Tele2.

Ett stort problem i dagens skogsbruk är att mellan 20 och 25 procent av skogen måste tas bort endast för att maskinerna ska komma fram till området som ska gallras.  Ett oerhört svinn som skogsägaren och maskiningenjören Olle Gelin ville eliminera.

AirForestry utvecklar idag högkapacitetsdrönare för skogsgallring. Med deras eldrivna skördedrönare är det möjligt att gallra och skörda skog från luften utan att skada mark eller omkringliggande träd, vilket kommer förflytta skogsbruket till luften.

Men för att drönarna ska kunna kommunicera med omgivningen i avlägsna skogsområden – där det ofta inte finns någon traditionell täckning – behövs det en stabil, säker och robust uppkoppling med hög överföring för att kunna hantera exempelvis videoöverföring.

”Visionen är banbrytande”

Tele2 har tillsammans med Nokia fått i uppdrag att leverera ett mobilt privat 5G-nät till AirForestry i ett pilotprojekt. Piloten kommer pågå under 2024 och om den är framgångsrik så är ambitionen att lösningen tas in i kommersiell skogsdrift. Tele2 levererar det privata 5G-systemet, som möjliggör en stabil och privat uppkoppling ute i skogen och säkerställer högre hastigheter och tillgänglighet.

Läs mer om Tele2 Företags privata mobilnät här. 

”AirForestrys teknik är utan tvekan revolutionerande och deras vision för att kunna göra skogsskördningen mer effektiv och hållbar är banbrytande. Det är oerhört glädjande att få vara med på den här resan och bidra till realisering av helt nya innovationer”, säger Stefan Trampus, chef för företagsmarknaden på för Tele2.

Ett privat 5G-nätverk är den perfekta tekniken för att stödja den här applikationen.

Drönarna styrs och kontrolleras från en portabel bod med portabla master där antennerna är placerade för att täcka området som ska gallras. Den flyttbara lösningen gör att den lätt kan sättas upp där det behövs och där det inte finns publik täckning eller några andra alternativa tekniker.

”Våra drönare kräver en effektiv och pålitlig dataöverföring för att kunna hantera all den data som de skickar och tar emot när de skördar och gallrar skog. Vi tittade på olika alternativ gällande uppkoppling, men i slutändan så var ett mobilt privat 5G nät det som passade våra specifika behov bäst, säger Olle Gelin”, vd och medgrundare av AirForestry.

”Skapar obegränsade affärsmöjligheter”

Nokia kommer att leverera Nokia Digital Automation Cloud (DAC) som ger tillförlitlig prestanda, hög bandbredd och låg latens, vilket möjliggör digital transformation för skogsindustrin.

”5G och privata nät tar bort tidigare begränsningar och skapar obegränsade affärsmöjligheter, och vi ser fram emot fler tillämpningar som kan öka företagens innovations- och konkurrenskraft”, avslutar Stefan Trampus.

LÄS MER: Så kan Tele2 Företag hjälpa er

Läs mer