Sök

Gunilla von Platen om riskkapitalisterna: ”Man tycker de är extremt giriga”

riskkapital

Gunilla von Platen. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

När riskkapitalisterna ska betala skatt på samma sätt som entreprenörerna då vill de inte längre vara med. Det har förargat flera entreprenörer. En av de som är kritiska är Gunilla von Platen. Hon tycker riskkapitalisterna har blivit för snåla.

Nu uttalar sig entreprenören och investeraren Gunilla von Platen om riskkapitalisternas strid mot Skatteverket, alltså det mångåriga grälet om hur deras ersättningar ska beskattas – som kapital eller inkomst – och som fått både EQT och Nordic Capital att överväga landsflykt. 

Bakgrunden är att Skatteverket har beslutat att ersättningarna ska betraktas som bonusar och då är det en högre inkomstbeskattning som gäller. Det har lett till att 70 riskkapitalister ska betala 1,6 miljarder i skatt. EQT:s Conni Jonsson är en av dem. Han ska betala 86 miljoner. 

Tidigare i veckan tog flera entreprenörer bladet från munnen om riskkapitalisterna på Linkedin, vilket Breakit uppmärksammade. Bland dessa fanns Upsales vd och grundare Daniel Wikberg och Gunilla von Platen. 

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Gunilla von Platen att det svenska systemet har varit extremt gynnsamt för riskkapitalisterna de senaste 20 åren. 

”Men nu när de ska betala skatt på samma sätt som vi andra entreprenörer som har riskerat våra sista slantar slår de bakut ut och hotar med utlandsflytt.”

Gunilla von Platen efterlyser en vilja att ge tillbaka till samhället från de svenska miljardärerna som hon tycker har blivit snålare. Hon tror att det riskerar att skada riskkapitalisternas rykte.

”Det blir i alla fall inte bättre, man tycker ju att de är giriga på en extrem nivå”, säger Gunilla von Platen.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer