Efter kriget mot Google – här är nästa byte för EU-kommissionen

Google
Efter kriget mot Google – här är nästa byte för EU-kommissionen

TT/Google, Connie Zhou

Breakit

Google kämpar för att bemöta anklagelser om att ha brutit mot konkurrensregler i EU. Samtidigt kommer signaler om att det snart kan vara dags för nästa strid – kring big data.

Det handlar om det sätt som stora teknikföretag som Google och Facebook samlar in personuppgifter. Det är något de flesta av oss lämnar över frivilligt, men experter menar att informationen blivit en allt viktigare tillgång för teknikföretagen. Oron bottnar i att big data ger de stora internetjättarna konkurrensfördelar och effektivt motar bort andra aktörer.

”Jag tror att big data är nästa stora fråga i EU för amerikanska teknikbolag”, säger Alec Burnside, advokat specialiserad på just konkurrensfrågor, till Wall Street Journal. Han representerar bland annat ett flertal klagande i EU:s aktuella konkurrensmål mot Google.

Jurister som representerar stora amerikanska teknikföretag i EU uttrycker liknande farhågor. De menar dock att oron inte är befogad då informationen inte på något vis är exklusiv utan kan finnas hos många företag. Det rör sig till exempel om namn, adresser och kreditkortsuppgifter.

Amerikanska teknikföretag är i allt större utsträckning i EU:s blickfång, inte minst i spåren av Edward Snowdens avslöjanden om att amerikanska underrättelsetjänsten NSA spionerat på europeiska medborgare. Det har lett till ökade misstankar mot teknikbolagen, särskilt kring hur de behandlar personuppgifter, men även frågor kring konkurrens- och skattefrågor.

I en preliminär slutsats i frågan uttalade EU förra året att ”i den digitala ekonomin utgör personlig information en betydande immateriell tillgång”.

Framför allt Google riskerar att åka på en smäll om EU väljer att undersöka effekterna av big data. Bedömare menar att dess tjänster med allt från shopping till e-post och musik gör att företaget på ett unikt sätt kan profilera sina kunder. Dels kan den enorma datamängden potentiellt fungera som ett hinder för konkurrenter samtidigt som informationen i sig är en värdefull tillgång.

EU:s nya konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har också uttryckt intresse för debatten kring big data.

”Jag tror att vi måste göra en mycket grundlig analys för att till fullo förstå vad de eventuella följderna är av big data”, sade hon i en intervju med Wall Street Journal i februari.

Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER