Sök

Entreprenörer sågar riskkapitalister på Linkedin: "Tagit noll risk"

EQTSkatteverketriskkapital

Daniel Wikberg, Upsales, har reagerat på riskkapitalisternas eventuella landsflykt. I mitten EQT:s Conni Jonsson och till höger entreprenörern Gunilla von Platen, som även hon delat ett inlägg i debatten. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Snart kan de ta sitt pick och pack och lämna landet. Det är hotet från riskkapitaljättarna efter att Skatteverket upptaxerat 70 höjdare med miljardbelopp.

En jättesmäll mot svensk ekonomi – eller rättvisa som skipas?

Nu går debatten het på Linkedin.

I centrum står en brännande het fråga som får en del att se rött och minst en riskkapitaljätte att hota med landsflykt. Det handlar om skatt. 

Bakgrunden är en mångårig dispyt som mynnat ut i att Skatteverket anser att private equity-bolagens ersättningar i form av så kallad carried interest ska klassas som arbetsinkomst och därmed beskattas högre, med över 60 procent. Flera nyckelpersoner har nagelfarits av myndigheten och blivit upptaxerade. Totalt handlar det om 70 riskkapitalister som ska betala 1,6 miljarder i skatt, däribland EQT:s ordförande Conni Jonsson som ska betala 86 miljoner.

Riskkapitalisterna hävdar å sin sida att de har gjort allt i sin makt för att följa Skatteverkets regler. Skatteverket håller inte med.

Nu diskuterar Nordic Capital att flytta till Spanien och EQT överväger att byta hemadress till London, skriver SvD

I en debattartikel i tidningen i veckan varnar ekonomiprofessorerna Magnus Henrekson och Daniel Waldenström för att den svenska tillväxten är hotad. 

”Det svenska folket står inför ett vägskäl: antingen fortsätta på en väg som riskerar att avskräcka de investeringar som byggt upp landets PE-sektor eller välja en framtid där tydligare regler stärker Sveriges position som en nation där både inhemska och internationella affärsinitiativ kan blomstra”, skriver de. 

Men inte alla håller med. I Aftonbladet noterade Andreas Cervenka nyligen att sex av Sveriges 43 dollarmiljardärer jobbar på just EQT. 

”De har i åratal avlönat arméer av jurister för att med hjälp av snåriga konstruktioner förvandla dessa bonusar till kapitalinkomster och på så sätt sänka procentsatsen rejält. När uppläggen underkänts har bolagen återkommit med nya”, skriver han.

Entreprenören: Ingen risk

Investeraren och entreprenören Gunilla von Platen har delat Andreas Cervenkas text på Linkedin, som ett svar på Magnus Henreksons debattartikel.

“Instämmer med dig i mycket men inte här”, skriver hon – och menar att Cervenka har rätt och Magnus Henrekson har fel.

Det finns fler i näringslivet som är kritiska mot riskkapitalisterna.

Daniel Wikberg är vd och grundare av SaaS-bolaget Upsales. Nyligen tog han bladet från munnen i ett inlägg på Linkedin. 

”Jag är i normala fall inget stort fan av Skatteverket, men här tycker jag det är solklart. Att tjänstemän på riskkapitalbolag som tagit *noll* risk ska få beskatta sina bonusar som kapital istället för inkomst av tjänst är absurt. Sverige har bl.a. 3:12 reglerna som belönar entreprenörer som tar risk och skapar arbetstillfällen. Precis som det ska vara, man kan inte äta och behålla kakan”, skriver han.

Han får medhåll av Alexander Stendahl, grundare av Infosolutions och Healthcare Payment Solutions.

“Instämmer - Riskkapitalisterna ägnar sig åt avancerad skatteplanering – då får de också vara beredda på avancerad granskning.

”Hotet” att de ska rymma hemifrån känns inte så farligt. Vill man inte betala skatten så vinkar vi andra glatt farväl och önskar lycka till i nästa land.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer