Sök

Elon Musk om Tesla-strejken: ”Allt är lugnt i Sverige”

Teslaelfordon

Teslas vd Elon Musk tycker läget är lugnt – trots snart ett halvår av öppen konflikt. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Tesla-chefen verkar rycka på axlarna åt fackens stridsåtgärder.

I en tekniskt meckigt avsnitt av In Good Company mötte den norska oljefondens chef Nicolai Tangen i går Teslas vd och X-ägaren Elon Musk. Och i samtalet som sändes live på X (men avbröts gång på gång) föll ämnet bland annat på strejken mot elbilsjätten i Sverige. En strejk som alltså nu pågått sedan i höstas. 

Men i entreprenörens värld tycks konflikten redan vara över. 

”Jag tror att det är överspelat, allt är lugnt i Sverige”, sa Elon Musk innan han gick över till att prata om något annat Tesla-relaterat.

Möjligtvis kan Elon Musks oberördhet spåras till att Tesla kan runda strejken i Sverige, som i grund och botten handlar om kollektivavtal i det svenska dotterbolaget. 

Trots det upptrappade bråket har 2800 nya Tesla-bilar registrerats hos Transportstyrelsen sedan årsskiftet, rapporterade TT i mars . Fackföreningarna Seko och ST på Postnord har försatt Tesla en blockad – och delar inte ut post med registreringsskyltar till företaget – men genom att beställa så kallade ersättningsskyltar som landar direkt hos kunderna kan detta kringgås. 

Tesla har även börjat registrera bilar på ett annat organisationsnummer än det vanliga. Då skickas skyltarna till ett bolag på en annan adress.  

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer