Sök

Annonssamarbete med Tele2 Företag

Tekniken som ska göra framtidens smarta städer till en verklighet

Tele2IoT

Tobias Lundgren

Smarta städer, bättre äldrevård och snabbare hjälp vid nödsituationer.

MiniFinder startade som ett företag inriktat mot transportbranschen – men kan med hjälp av Tele2:s IoT-lösningar nu sikta betydligt högre.

”Vi skrapar bara på ytan just nu”, säger bolagets vd och grundare Dean Maros.

MiniFinders första produkt utvecklades med siktet inställt på stora transportföretag. I branschen fanns redan flera konkurrenter, men MiniFinder stack ut med en lösning som var digital och uppkopplad redan från början.

Tidigare utvecklade de flesta liknande företag antingen hårdvara eller programvara, men sällan båda. MiniFinder ville skapa en hårdvara som inte bara skulle integreras i deras eget programvarusystem, utan också i andra system.

”Vi märkte att vår produkt inte höll tillräckligt hög kvalitet för storskalig användning. Därför valde vi att själva börja utveckla både hårdvara och programvara, vilket var en stor utmaning. Men det är de svåra sakerna som motiverar mig, så vi satsade vidare”, berättar MiniFinders vd och grundare Dean Maros.

”Kunderna är med och driver vår utveckling”

Hårdvaran var ursprungligen tänkt att användas till styrning av fordonsflottor, men det blev snart tydligt att MiniFinder kunde tillämpa tekniken på andra typer av enheter. Idag arbetar MiniFinder inom fyra områden; säkerhet, flottstyrning, djur och e-hälsa, där positionering är den gemensamma nämnaren.

”Kunderna är med och driver vår utveckling. De kan sina yrken bättre än vi, och därför kan de komma med konkreta förslag om vad de behöver. Vi står för tekniken, säger Dean Maros.

FLYTTA GRÄNSERNA: Så kan Tele2 Företags IoT-lösningar stötta er verksamhet

”Vi hade exempelvis kontakt med flera av Sveriges största mediebolag, som använde våra enheter för att spåra sina fordon. Det ledde till att vi utvecklade personlarm för säkerhet, som deras journalister använde när de var ute på uppdrag på några av världens farligaste platser”, berättar Dean Maros.

Nu är området GPS-sändare för djur i stark tillväxt.

”Det här är ett snabbt växande område, och vi ser att enheterna är till nytta inte bara för djur utan även för andra områden”, berättar Dean Maros.

Bättre äldrevård med teknikens hjälp

Inom hälsovård är fjärrövervakning av patienter ett snabbt växande område. Det var det personliga säkerhetslarmet som öppnade upp hälsobranschen för MiniFinder. Här riktar man sig främst till patienter med kognitiva funktionshinder, som Alzheimers.

Personlarmet MiniFinder Nano kan upptäcka om en person lämnar sitt rum, går till ett annat våningsplan eller i värsta fall lämnar byggnaden. Larmet är dessutom utrustat med fallalarm, tvåvägskommunikation och flera andra viktiga funktioner.

”Larmen förenklar arbetsflödet för dem som arbetar med demenspatienter. De har inte alltid tid att följa med patienten ut, och då kanske patienten blir sittande i sitt rum. Med MiniFinder Nano har patienten möjlighet att gå ut själv, vilket bidrar till bättre hälsa”, förklarar Dean Maros.

Vi testade IoT och insåg snabbt att det tog oss till en helt annan nivå.

Att arbeta för en hållbar omställning är en stor och viktig del av arbetet för MiniFinder. De är väl medvetna om verksamhetens miljöpåverkan och tar hänsyn till miljöfrågor vid utveckling av nya produkter.

”Ett av våra syften som företag är att bidra till att effektivisera olika branscher. En stor fordonsflotta kan exempelvis minska sina utsläpp genom att optimera körrutten, och genom att mäta arbetstiden kan man skapa bättre arbetsvillkor för chaufförerna. Våra produkter skapar trygghet och gör att kunden får en mer hållbar verksamhet”, säger Dean Maros.

Teknik och service grunden för långvarigt samarbete

Tele2 IoT förser MiniFinder med uppkoppling samt SIM-hanteringsystemet 2CONTROL.

”Vi testade IoT och insåg snabbt att det tog oss till en helt annan nivå. Och 2CONTROL är fantastiskt - du kan göra vad du vill, gå på djupet i frågor eller funktioner och enkelt se allt som pågår. Det är robust och lätt att navigera - men när du gräver djupt inser du hur stort systemet är och hur mycket du kan få ut av det”, säger Dean Maros.

MiniFinder har samarbetat med Tele2 nästan sedan starten.

”Vi har haft en riktigt bra relation med Tele2 IoT sedan dag ett. Vi har inte ens tittat på andra leverantörer eftersom vi är så nöjda, fortsätter Dean Maros. Tele2 har hög servicegrad och är alltid nära kunden. Vi har ett bra samarbete och får den information vi behöver i tid. Och supporten är enastående. Vi löser de flesta problem snabbt och enkelt och blir aldrig besvikna. Dessutom har Tele2 samma entreprenörsanda som vi.

Eftersom 2G- och 3G-näten fasas ut tittar MiniFinder på framväxande teknologier som ersättning. LTE-M, den IoT-specifika tekniken som nu finns tillgänglig, är den de har ögonen på.

”LTE-M är en lösning som kommer att vara hållbar under många år, säger Dean Maros. Det är en mycket bättre teknik för oss och vi kommer att börja använda den allt mer inom hälsovården. Vi har redan testat den i MiniFinder Nano, och den uppnår de krav som hälsovården ställer.

”Vill samla all stadsinformation i ett system”

MiniFinder är fortfarande ett ungt företag, och de ser över olika alternativ för att utveckla sitt erbjudande. Men siktet är redan inställt på smarta städer.

”Vi vill kunna slå på och av ljuset i en hel stad med vår hårdvara, mäta hur mycket elektricitet som används, övervaka väderstationer och så vidare. Vi vill samla all den smarta stadsinformationen i ett stort system och flytta smarta stadslösningar bort från silos till ekosystem. All data kommer att förenkla planering av infrastruktur, katastrofrespons, var man ska placera trafikljus... det finns så många tillämpningar för att hjälpa städer att fungera erbjuda bättre service till både invånare och besökare”, säger Dean Maros.

”Med IoT kan du inte bara planera och optimera smarta städer på sikt, utan du kan också reagera snabbare exempelvis i en nödsituation, fortsätter Dean Maros. Det är när något händer som vi ser att det här spelar roll. Just nu skrapar vi bara på ytan när det gäller vad som är möjligt med IoT.”

LÄS MER: Så kan Tele2 Företag hjälpa er

Läs mer