Sök

Experter misstänker – ryssar bakom vilda ryktena om Kate

Sociala medier

Prinsessan Kate i den video som publicerades förra veckan och där hon berättar att hon drabbats av cancer.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Vad drev den stora ryktesspridningen om prinsessans frånvaro? Nu pekar experter på att det kan ha varit en rysk desinformationskampanj som legat bakom frenesin.

Den brittiska prinsessan Kate berättade förra veckan att hon just nu genomgår en cancerbehandling. Det är därför hon inte har haft några offentliga åtaganden i år. Uttalandet gjordes efter att det pågått intensiv ryktesspridning om prinsessans frånvaro vilken kulminerade när det brittiska prinsparet lade ut en manipulerad bild till mors dag

Det spekulerades om huruvida Kate genomgått olika skönhetsoperationer. Det spekulerades om skilsmässa. Det spekulerades i att det brittiska kungahuset försökte dölja något långt mycket värre. Ryktena var verkligen vilda. 

Nu säger säkerhetsexperter till BBC att de misstänker att en desinformationsgrupp i Ryssland drivit på frenesin på sociala medier. Enligt Cardiff-professorn Martin Innes brukar gruppen ”kapa” populära teorier och injicera dem med mer förvirring och kaos. 

”Deras budskap om Kate verkar hänga ihop med pågående kampanjer för att skada Frankrikes anseende, föra fram de ryska valens integritet och svärta ner Ukraina som del av den större krigföringen", säger han till BBC. 

Han säger att många sociala medier-konton som spred desinformation hade startats bara veckor tidigare. Det finns också flera fraser som återkommit gång på gång på olika konton – ett tecken på att det var en samordnad kampanj. 

En annan expert på ämnet, Jon Roozenbeek vid Kings College i London, säger att den här typen av grupper brukar vara obrydda kring vad kampanjerna handlar om. Det handlar bara om att trycka på knappar som kan orsaka oro och förvirring, menar han. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer