Sök

Hack your closet-grundaren Mikaela Larsell Ayesa ska accelerera investeringarna till kvinnor med Time to Raise

Time to RaiseriskkapitalJämställdhet

Mikaela Larsell Ayesa driver acceleratorn Time to Raise som satsar på bolag grundade av kvinnor. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Hon vill slå flera flugor i en smäll när det kommer till jämställdhet och riskkapital och har själv sett rundorna från två håll: som bolagsbyggare och investerare.

Nu tar Hack your closet-grundaren Mikaela Larsell Ayesa in nya bolag i acceleratorn Time to Raise – som fokuserar helt på att få in kapital till bolag grundade av kvinnor. Här är VC-firmorna som hakat på och nyckeln som ska få det att lyckas.

En accelerator som drivs av en entreprenör som också har varit på investerarsidan. Och som dessutom skär bort tidsödslande fluff och kör fullt fokus på kapitalresning.

Så kan man sammanfatta pitchen från Mikaela Larsell Ayesa för att få entreprenörerna att söka sig till Time to Raise, den Nordea-finansierade acceleratorn som hon driver sedan i höstas och som vill göra upp med den skeva fördelningen av kapital. Bara bolag som har minst en kvinnlig grundare antas.

Uppdraget har två sidor kan man säga. Time to Raise vill dels få fler kvinnor att grunda bolag och göra framgångsrika bolagsresor så att de själva blir investerare och förebilder. Detta ska man göra genom att skapa en nödvändig brygga till kapitalet. 

Men det finns också en annan tanke. 

"Programmet handlar lika mycket om att sprida kunskapen till investerare, varför det är viktigt att investera i kvinnligt ledda bolag”, säger Mikaela Larsell Ayesa. 

”Eftersom det går så liten del av kapitalet till kvinnor så har man stor möjlighet att komma in tidigt. Att kvinnor får 84 procent lägre värderingar kan man se som en rabatt på 84 procent.”

Att bolag med kvinnor i spetsen får mindre kapital skapar också mindre utspädning samtidigt som siffrorna visar att investeringarna ger bättre avkastning än helmanliga grundarteam. 

Det är alltså av den dystra statistiken att döma generellt en bra affär att investera i bolag som grundats av kvinnor. 

Många vittnar om att det är svårare generellt att få in kapital och vi vet att kapitalet inte går till kvinnor, nästan alls. Hur ser förutsättningarna ut?

”Historiskt sett har vi alltid haft svårt att få in kapital så jag tror faktiskt inte att den här marknaden innebär en större skillnad”, säger Mikaela Larsell Ayesa.  

”Tvärtom så kan kvinnliga entreprenörer gynnas eftersom vi oftare är duktiga på att vara kapitaleffektiva.”

Startades av EQT-toppen

Mikaela Larsell Ayesa är känd för Breakit-läsaren sedan tidigare. Hon grundade Hack your closet tillsammans med Lisa Gautier 2019. Idén var att revolutionera klädbranschen, minska konsumtionen och öka garderobslyckan på en och samma gång. Det bolaget gjorde var att erbjuda en prenumerationstjänst för fräscha men begagnade kläder. 

2021 plockade Hack your closet in 20 miljoner kronor från Pale Blue Dot, J12 Ventures och Luminar Ventures. Men affären bar sig inte. 2022 ansökte bolaget om konkurs och Mikaela Larsell Ayesa gick över som COO på ett VC-bolag och blev senare IR-chef på Techarenan. Ett år senare blev hon approachad av Peggy Poon som startade Time to Raise när hon jobbade på Microsoft. Peggy Poon lämnade för att bli operativ chef på EQT och Mikaela Larsell Ayesa tog över. 

Kan äta upp tiden 

För att bli utvald till programmet behöver man ha minst en kvinnlig medgrundare i teamet, vara ett techbolag registrerat i Norden, ha en lanserad produkt och söka VC-kapital mellan pre-seed och serie A. Åtta bolag har antagits i vårens kull: färgstartupen Vividye, medtech-bolaget Sulacare, detaljhandelsplattformen Ellure, batteriutmanaren Rebaba, materialdatabasen The Upcycl, digitala konstbolaget The Ode To, cybersäkerhetsbolaget Cyberjuice och databasbolaget Perspetivo.  

Det har också elva VC-firmor. Det gänget består av Londonbaserade Felix Capital, Ventech, amerikanska Mastersfund, Alliance VC, Luminar Ventures, Scale Capital, Spintop Ventures, Zenith VC, Pale Blue Dot, Kvanted och Node.vc. 

Mikaela Larsell Ayesa säger att det är svårare för en accelerator att få in bolag än en inkubator eftersom bolagen har kommit längre och befinner sig i en fas som äter mer tid. Själv har hon varit med i flera acceleratorer och erfarenheten har gett henne en viktig insikt: Att hålla sig till det absolut viktigaste. 

Det är nätverk, mentorskap och välmatchade workshops som inte tar så mycket tid i anspråk som är poängen – vid sidan av det fulla fokuset på kapitalresning. 

”Det kräver mycket tid att bygga bolag.”

I Time to Raise börjar man med bolagen och hittar därefter passande VC-firmor. Tre av dem blev klara så sent som igår. 

”Vi vill inte utforma programmet för mycket i förtid utan utforma utifrån bolagen och vilken typ av partner de behöver.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer