Sök

USA närmar sig med stormsteg ett totalt förbud av Tiktok

TiktokSociala medier

Protester mot lagförslaget om Tiktok-förbud. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Sociala medier-jättens framtid står och väger.

USA:s representanthus har röstat igenom ett lagförslag om att förbjuda sociala medier-appen Tiktok – om ägarbolaget Bytedance inte säljer sina andelar i företaget. 

Representanthuset var väldigt eniga trots det i övrigt polariserade politiska landskapet. Rösterna föll 352 för och 6 emot.  

Detta är ett steg närmare ett totalt förbud av en av världens största sociala plattformar i USA. Förslaget kommer nu att röstas om i senaten. President Joe Biden har redan sagt att han kommer att backa lagförslaget om det får grönt ljus i kongressen. 

Kritiken mot Tiktok och dess kopplingar i Kina har funnits där nästan från start. USA:s förre president Donald Trump gick till hårt angrepp mot Kina och övervägde ett förbud. Nu har han visserligen svängt i frågan och säger att ett sådant bara skulle gynna Facebook.

Joe Biden har förbjudit statsanställda i USA att ha appen. Samtidigt anslöt presidenten till Tiktok själv alldeles nyligen, som del av sin omvalskampanj.


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer