Sök

Brittiska kungahuset i nytt blåsväder – efter misstänkt AI-bild på Kate

AI

Bilden som drogs tillbaka av flera nyhetsbyråer igår – och förklaringen från brittiska prinsparet idag. Foto:TT/Instagram

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Vad har hänt med den brittiska prinsessan Kate? Konspirationsteorierna haglar.

I ett möjligt försök att lugna britterna publicerade hovet ett foto på prinsessan och hennes barn i går. Men de stora nyhetsbyråerna tog bort den och hänvisade till att den var mixtrad med.

Frågan är: Kan det här lugna ryktesspridningen?

Var det dålig fotoredigering eller AI? Oavsett vilket så har det brittiska kungahuset kastats in i ett nytt blåsväder. Frågan är om stormen är över nu. 

Vi kommer till det men först en sammanfattning av vad som har hänt.

I flera veckor har brittisk press spekulerat kring var prinsessan Kate befinner sig, efter att hon inte synts offentligt på flera månader i samband med vad hovet uppgett är en ”planerad bukoperation” i slutet av januari. I helgen publicerade kungahuset ett fotografi på prinsessan omgiven av sina tre glada barn där prinsessan önskar alla en glad mors dag och tackar för stödet. Fotografiet ska ha varit taget av kronprins William. Men bilden, som kan ha varit ett försök att gjuta olja på vågorna, verkar ha haft motsatt effekt.

Flera stora nyhetsbyråer, Reuters, AP och AFP, drog tillbaka bilden på söndagskvällen efter misstanke om att bilden är manipulerad av källan alternativt att den inte håller ”redaktionell standard”. CNN har zoomat in på originalfotot och visar både märkligheter vad gäller Kates blixtlås och prinsessan Charlottes tröjärm, som är utsuddad. 

Konspirationsteorierna duggade tätt förut. Nu fullkomligt haglade de om Kates förehavande och hälsa. Bildredigering är inte ovanligt vid officiella foton men den här gången är det hovets tystnad som blivit bränsle för allehanda teorier. 

Sky News hovreporter Laura Bundock beskrev i tv-sändningen att bilden som ett fiasko för kungahuset. 

”Det här är inte rubrikerna som de vill vakna upp till.”

En potentiell vändning kom på måndagen. Prinsparets officiella Instagramkonto har uppdaterats med en text från Kate där det står att hon precis ”som många amatörfotografer” har experimenterat med bildredigering. 

Nu återstår att se om det sätter stopp för snacket…

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer