Sök

Mysteriet kring bitcoins grundare – kan den här rättstvisten ge svaret?

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Mannen som nu ställs inför rätta hävdar att det är han som ligger bakom kryptovalutan.

Det är ett av de största mysterierna i den moderna ekonomin. Ingen vet vem som ligger bakom bitcoin, den ledande kryptovalutan i världen. Vem är kryptopionjären som blivit känd under namnet Satoshi Nakamoto

På två år hann hen måla upp en vision av den framtida ekonomin och genomföra den första bitcointransaktionen innan hen spårlöst försvann. 

Om hen lever och har nycklarna så äger personen tillgångar för omkring 70 miljarder dollar sett till bitcoinkursen nu, skriver Axios. Det motsvarar runt 700 miljarder kronor. 

En spännande detalj med tillgångarna som kopplas till grundaren Satoshi Nakamoto är att de aldrig har flyttats. Det har tolkats som ett tecken från marknaden på att de är förlorade.

Nu har en man klivit fram och hävdar att han står bakom pseudonymen och att han äger immateriella rättigheter kopplade till blockkedjetekniken. Det är den australiska dataingenjören Craig Wright som stått på sig sedan 2016 om att det verkligen är han som grundade bitcoin. Nu måste han bevisa det i brittisk domstol. Fallet tas upp efter ett konsortium av tech- och krypto-firmor å sin sida stämts av Craig Wright. De menar att hans beteende har haft en negativ påverkan på deras arbete och skrämt bort investerare, skriver Wired.  

Det finns gott om andra namn som det har spekulerats i huruvida de är Satoshi Nakamoto, däribland Elon Musk, John Nash (som porträtteras i filmen ”A Beautiful Mind” och den japanska ingenjören Dorian Satoshi Nakamoto, som visserligen har förnekat det. 

Spännande är det. Men frågan om man verkligen kommer få reda på vem som skapade bitcoin.


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer