Sök

Cellcolabs vill göra stamceller för alla – plockar in 90 miljoner kronor

Cellcolabsriskkapitalmedtech

Cellcolabs vd Mattias Bernow. Nu kliver flera tunga profiler in – däribland Evolution-grundarna Fredrik Österberg och Jens von Bahr samt Susanna Campbell och Carl Manneh. Foto: Press/Montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Den tunga ägarlistan blir ännu tyngre i startupbolaget Cellcolabs när de nära dubblar sitt intagna riskkapital. Nu kliver bland annat Evolution-grundarna in i bolaget.

Svenska startup-bolaget Cellcolabs vill bygga stamscellsterapi i industriell skala och se till så att alla har råd. Breakit har tidigare skrivit att flera profilerade entreprenörer tror på bolagets vision och har backat upp det med 100 miljoner. Vi har också noterat att den stormrike amerikanen Bryan Johnson skrutit om “ung svensk benmärg” från Cellcolabs i sin jakt på evig ungdom och evigt liv. 

”Den här forskningen är dyr och långsam och alla som kan skynda på den är vi tacksamma för”, kommenterade bolagets vd Mattias Bernow då. 

För att skynda på uppskalningen ännu mer har Cellcolabs fyllt på kassan igen. Bolaget tar in 90 miljoner kronor i en ny investeringsrunda. Flera nya profiler kliver därmed in som investerare, däribland Evolution-grundarna Fredrik Österberg och Jens von Bahr samt Susanna Campbell och Carl Manneh

"Med denna runda kommer vi ett steg närmare vårt mål. Flera studier visar att den typ av stamceller vi arbetar med, mesenkymala stamceller, har stor potential för att behandla och till och med potentiellt bota och förebygga sjukdomar”, säger Mattias Bernow i en kommentar.

Han fortsätter:

“Att göra dessa celler mer tillgängliga för fler människor kan vara en game-changer för sjukvården".

Hoppas nå svarta siffror under året

Vad omsättning och resultatet landade på i fjol vill vd:n inte svara på.

Vad är målet för i år?

"Ett av våra mål i år är att skala upp R&D och affärsutveckling, vilket denna finansieringsrunda kommer användas till. Generellt fokuserar vi nu även på att etablera oss på fler marknader samt utöka antalet partnerskap. Vi hoppas även under 2025 kunna börja bygga en bioreaktorsbaserad produktionsplattform för att ytterligare skala upp vår industriella produktion."

När förväntas omsättningen rulla igång för Cellcolabs?

"Vi hoppas också uppnå ett positivt resultat under 2024, run-rate."

Totalt har Cellcolabs rest över 200 miljoner kronor och på ägarlistan sedan tidigare finns Norrsken Launcher, Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, Sven Hagströmer och Kry-grundaren Johannes Schildt.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer