Sök

Elon Musk stämmer Open AI – för att ha brutit sitt grundlöfte

Open AIAI

Elon Musk och Open AI:s Sam Altman. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Han var med och lade grunden för ChatGPT – nu tar Elon Musk öppen strid mot Open AI. Miljardären menar att bolaget brutit sitt löfte till mänskligheten:

“Open AI har blivit ett dotterbolag till Microsoft”

Turbulensen är kanske inte över för Open AI trots allt. Teslas vd Elon Musk, som var med och startade ChatGPT-skaparen för snart tio år sedan, har lämnat in en stämningsansökan mot bolaget, skriver bland annat The Information i ett nyhetsbrev. 

Elon Musk anser att Open AI har brutit mot det löfte som legat som grund för företaget, att alltid verka för mänsklighetens bästa. Stämningen är riktad mot bolaget och dess vd Sam Altman samt ordföranden Greg Brockman

I stämningsansökan tar Elon Musk bland annat sikte på härvan i höstas, när Sam Altman petades från vd-posten och gjorde en comeback bara några dagar senare.

“Open AI har förvandlats till ett stängt och de facto dotterbolag till ett av världens största techbolag: Microsoft. Under den nya styrelsen så utvecklar det inte bara utan förfinar en AGI (artificial general intelligence) för att maximera vinsterna för Microsoft snarare än vinsterna för mänskligheten", står det bland annat enligt The Information.

Open AI är idag uppbyggt i två verksamhetsdelar, varpå den ena är icke-vinstdrivande och har ett uttalat mål om att tjäna människors bästa. 

Elon Musk lämnade Open AI 2018. Han har varit öppet kritisk mot generativa AI-modeller som han menar är partiska och för woke:a och startade sin egen AI-startup X.AI i somras. I slutet av december släppte X.AI chatbotten Grok.

”Grok är designad att svara på frågor med lite fyndighet och har ett rebelliskt drag så använd den snälla inte om du hatar humor”, skrev X.AI på sin hemsida.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer