Sök

Startupen Figure AI gör människorobotar – plockar in 7 miljarder från Bezos och Nvidia

NvidiaFigure AIAI

Figure AI:s robotar i väntan på arbete? Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

De ser typ ut som människor, ska ta de farliga jobben och är tillräckligt smarta för att lära sig av sina misstag.

Nu tar den nystartade startupen Figure AI in miljarder för att bygga humanoider på löpande band.

Det amerikanska startupbolaget Figure AI startade 2022 och utvecklar människolika robotar som ska kunna utföra arbeten som är farliga eller på andra sätt opassande för riktiga människor. De ska dessutom vara smarta nog att kunna lära sig av andra och av sina egna misstag. För någon månad sedan släppte bolaget en video på sina produkter ‘in action’.

Bolagets visioner om framtidens arbetsstyrka har fått gehör för nu har den Kalifornia-baserade startupen tagit in 675 miljoner dollar, motsvarande 7 miljarder kronor, och värderas i samband med rundan till 2,6 miljarder dollar – alltså 27 miljarder kronor. Det skriver CNBC.

Bland investerarna finns chipjätten Nvidia, Amazon-grundaren Jeff Bezos och Microsoft. I samband med rundan så meddelar Figure AI också ett samarbete med ChatGPT-bolaget Open AI för att utveckla AI till humanoiderna. 

Figure AI är inte det enda bolaget i sitt slag. Tvärtom. Marknaden börjar bli rätt trång, skriver CNBC. Amazon-backade Agility Robotics planerar att öppna en fabrik för att tillverka 10.000 robotar per år. Tesla har planer på en humanoid, döpt till Optimus. Boston Dynamics har å sin sida flera på gång och norska startupen 1X Technologies tog nyligen in 100 miljoner kronor och backas bland annat av Open AI. Investmentbanken Goldman Sachs väntar sig att robotmarknaden kommer att producera en kvarts miljon robotar 2023. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer