Sök

Ubers vd Dara Khosrowshahi var en av börsens bäst betalda – nu belönas han med miljardregn

UberFordon

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Ubers toppchef håvar in en förmögenhet.

För fem år sedan – det vill säga innan bolaget gick till börsen – satte taxiappen Uber ett mål om att nå ett börsvärde på 120 miljarder dollar. Det sågs som närmast en omöjlighet för Uber att lyckas ta sig dit, med upprepade miljardförluster. Men skam den som ger sig, även om utsikterna ser dåliga ut, när det bokstavligt talat finns en skatt att hämta. 

Ubers aktie har rusat sedan 2022 och nu passerat ett börsvärde på 120 miljarder dollar. Med det öppnas dörrarna för vd:n Dara Khosrowshahi. Genom optioner får han nu rätt till aktier värda 136 miljoner dollar, motsvarande nära 1,5 miljarder kronor, skriver Financial Times

Även andra toppchefer kommer få miljoner i kompensation efter att Uber nått målet, skriver tidningen. 

Bakgrunden till det enorma pengaregnet över Dara Khosrowshahi är att när han tog över efter att grundaren Travis Kalanick sparkats så kom han från Expedia. På det bolaget var Dara Khosrowshahi en gång i tiden den bäst betalda chefen på S&P 500 med aktieoptioner på 160 miljoner dollar, motsvarande 1,7 miljarder kronor.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer