Sök

Aleksandra Avli hann inte ta över vd-posten – Bonti lyfte inte ur krisen

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Allt var bäddat för en pånyttfödelse för babybranschens kungliga hovleverantör Bonti. 

Men bara veckor efter att det blev klart att Aleksandra Avli skulle ta över vd-posten så slutar hon. 

Orsaken: E-handlaren är inte ute ur krisen.

Babykrisen har varit en följetong på Breakit. Flera av de stora bolagen har krisat. Det har berott på det allmänt dystra läget för e-handlare matchat med ett lägre barnafödande. Det har varit tufft. 

Bonti, med 30 år på nacken och status som kunglig hovleverantör, har känt av de kärvare tiderna. När beslutet om rekonstruktion togs i slutet av mars förra året var Bonti den tredje babyproduktshandlaren i Sverige, efter Babyshop och Babyworld, som under kort tid tvingats till detta insolvensförfarande. 

Men i januari verkade det som att företaget var på väg ur krisen. In som ny vd i bolaget klev Aleksandra Avli, som står bakom HON, ett slags mansfritt Linkedin som fick en flygande start med uppbackning från Cristina Stenbeck, Sophia Bendz och Susanna Campbell

”Vårt huvudmål de kommande månaderna är att bygga operationell styrka och att fortsätta utveckla det starka varumärke och värde som Bonti har levererat till sina kunder”, sa hon i en kommentar.

Bontis ägarbolag fick nya ägare. Majoritetsägaren Raptor Group, som ägs av Edward Ernstberger sålde hela sitt innehav efter drygt tre år. De nya ägarna är privata investerare som Fredrik Lundqvist med bolaget Inorelax och Andreas Martin-Löf

Tillträdande ordförande är Erik Wikström. 

Någon nystart blev det dock inte. Inte nu och inte på det sättet som det var tänkt. Efter bara ett par veckor sedan det stod klart att hon skulle ta över ledarskapet har Aleksandra Avli lämnat både den tilltänkta chefsposten och styrelsen. Ny vd är den tidigare operativa chefen för Bonti, Björn Wiklander

“Den största anledningen är att bolaget fortfarande befinner sig i rekonstruktion. Tanken var att jag skulle kliva in som extern vd för att bolaget var på väg ur rekonstruktionen”, säger Aleksandra Avli till Breakit.

“Prioriteringarna i strategin förändrades och både jag och bolaget anser att det här är för bolagets bästa”, fortsätter hon. 

Men det måste ha känts snopet?

“Det känns extremt snopet. Vi såg framför oss att bolaget var på väg ut ur rekonstruktionen och alla var supertaggade på att den skulle avslutas. Vi förstod att detta kanske skulle kunna hända men vi var på målsnöret och fick positiva signaler från rekonstruktören. Jag är så passionerad över att adressera babymarknaden men just nu är det en känslig tid för bolaget. Vi har sagt att när våra vägar korsas så kan vi plocka upp tråden.”

Styrelseordföranden Erik Wikström delar bilden av vad som hände. 

”Egentligen är det inte så konstigt då vi fortfarande befinner oss i rekontruktionsprocessen. Hon var inte rätt för det uppdraget.”

Han säger att Björn Wiklander tar vid då det är han som har drivit processen hittills. 

Men vad var det som hände? Ni trodde att ni var på väg ur rekonstruktionen?

”Sånt här bygger ju alltid på bedömningar och uppskattningar. Det kan vara rätt svårt att tolka dialogen i processen. Naturligtvis hoppas vi att det löser sig så snabbt som möjligt.”

Han beskriver jobbet med rekonstruktionen som lite av en bergochdalbana.

”Det är ju en ovanlig process för alla som har varit involverade. Vi vill väldigt mycket att det ska bli klart, att det blir business as usual. "

Erik Wikström är också ny på sin post sedan ett antal veckor tillbaka. Om målet när Bonti går ur rekonstruktionen säger han:

”Då ska vi komma tillbaka till lönsamhet så snabbt som möjligt.”

Bonti omsatte 104 miljoner kronor med ett rörelseresultat på minus 18 miljoner kronor det senaste kända räkenskapsåret 2022.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer