Sök

Northvolt sparkar toppchefer från dotterbolaget Cuberg

NorthvoltEl

Peter Carlsson, vd Northvolt. Foto: TT/Montage

Matilda Andersson

Matilda Andersson

Nyhetschef

Köpte hajpad batteriexpert – nu tvingas grundare och toppchefer lämna.

"Nu när vi ska industrialisera produkten så har vi kommit överens om att ta in ett ledarskap med den erfarenheten", skriver Northvolts kommunikationschef Anders Thor i en kommentar till Breakit.

I mars 2021 kom nyheten att Northvolt köpt upp den amerikanska batteri-startupen Cuberg och att den svenska batterijätten i samband med det passade på att etablera sig i Silicon Valley, där planen var att tillsammans med Cuberg utveckla framtidens battericeller.

“Teamet bakom Cuberg har visat på en exceptionell förmåga att utveckla teknik i världsklass, med bevisade resultat och en förstklassig kundbas genom en smal och effektiv organisation", sa Peter Carlsson, vd och medgrundare för Northvolt, i samband med att affären blev känd.

Men nu, knappt tre år senare, tycks synen på teamet ha förändrats. Enligt techsajten The Information ska Northvolt på fredagen ha avskedat de högsta cheferna inom Cuberg, något som bekräftats av en talesperson från Northvolt. Bland de som fick gå finns bland annat Cubergs grundare och vd, Richard Wang. Även driftschefen Reza Nikfar och strategichefen Michael Bartholomeusz ska ha blivit uppsagda.

I en kommentar till Breakit skriver Northvolts kommunikationschef Anders Thor:

"Richard Wang har gjort ett gediget arbete med att leda Cuberg i sin initiala forsknings- och utvecklingsfas, men nu när vi ska industrialisera produkten så har vi kommit överens om att ta in ett ledarskap med den erfarenheten, och låta denne bygga en ledningsgrupp med fokus på industrialisering och uppskalning".

Enligt The Information var både bild och namn på alla uppsagda toppchefer bortplockade från Cubergs hemsida redan på fredagskvällen, och istället utbytta mot bolagets nya vd Shauna McIntyre och ekonomichefen Arielle Ring, som kom in så sent som i januari i år. 

Nya chefen presenteras i samband med ny fabrik

Beskedet om uppsägningarna kommer bara tre dagar innan invigningen av Cubergs andra fabrik i San Leandro i Kalifornien. 

Enligt Anders Thor kommer Shauna McIntyre att presenteras för kunder och partners i samband med måndagens invigning.

"Shauna McIntyre har en extremt stark bakgrund inom att skala upp bolag och ta ut dem på marknaden, med ledarroller inom bland annat Google, Ford, Honeywell och Sense Photonics. Vi är väldigt glada att kunna attrahera sådan världsledande chefstalang till bolaget", skriver han i en kommentar till Breakit.

I mitten av 2010-talet var Cubergs grundare Richard Wang del av en ny generation forskare som utvecklade nya litiummetallbatteriar som använde flytande elektrolyt. Grunden till Cuberg föddes på Stanford University men blev ett eget bolag 2015. Cuberg anses vara en av de ledande utvecklarna av litiummetallanoder, som har en förmåga att lagra enorma mängder energi. På kundlistan finns bland annat flygjätten Boeing.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer