Sök

Azra Osmancevic tog över poddbolaget för en månad sedan – nu varslar Third Ear: ”Enormt tufft och beklagligt”

Third ear studiosPoddar

Azra Osmancevic. Foto: Daniel Ivarsson

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Third Ear är i förändring. Poddbolaget avyttrar Podspace efter bara ett år och har en helt ny vd vid rodret. Nu kommer nästa besked. Personalstyrkan måste krympa.

”Det är en tung period för hela koncernen”, säger den nya toppchefen Azra Osmancevic till Breakit.

I slutet av januari kunde Breakit avslöja att den tidigare Viaplay-toppen Azra Osmancevic tagit över som ny vd på Third Ear. Några timmar senare kom nyheten att poddplattformen Podspace avyttras från Third Ear-koncernen – bara ett år efter sammanslagningen. 

Planen är att Podspace blir ett fristående bolag och Carl Fridsjö, tidigare vd på Third Ear, följer med som chef. 

Nu kommer nästa nyhet om Third Ear. Det börjar med att Breakit nås av uppgifter om att bolaget har varslat omkring hälften av sin personal både i Sverige och Norge. 

När Breakit kontaktar Azra Osmancevic bekräftar hon att bolaget skär ner i personalen. Hon vill inte säga hur många tjänster det handlar om. 

”För cirka två veckor sedan informerade vi personalen att Third Ear Studio kommer att behöva varsla tjänster. De fackliga förhandlingarna är inte inledda än, så vi kan inte uttala oss i dagsläget om hur många tjänster som slutligen berörs”, skriver hon. 

På en fråga om varför bolaget måste göra neddragningar skriver vd:n: 

”Den nuvarande marknadssituationen för beställningsuppdrag är utmanande varför vi tar en tydligare riktning mot och fokuserar på den del av vår affärsverksamhet som visat störst potential och lönsamhet, vilket är våra egenproducerade poddar och vår prenumerationsaffär.”

Hon fortsätter:

”Det är enormt tufft och beklagligt att vi befinner oss i en situation där vi måste genomföra nedskärningar bland vår fantastiska arbetsstyrka, som har varit avgörande för bolagets framgångar hittills. Det är en tung period för hela koncernen, och mitt och ledningens främsta mål är att vi ska ta oss igenom detta tillsammans.”

Third Ear producerar populära poddar som Spår, En mörk historia och Skuggland. I det senaste räkenskapsåret, 2022, hade koncernen en omsättning på 21,7 miljoner kronor och resultat på minus 12 miljoner.  

Såg möjligheter och utmaningar

I samband med att Azra Osmancevic tog över som vd skrev hon att podcastens etablering i medielandskapet fortfarande är i startgroparna och att det medför "många spännande möjligheter framöver". Hon tillade att hon är "medveten om och ödmjuk inför de tuffa utmaningar som behöver tacklas" för att driva på utvecklingen i poddbranschen.

Innan Third Ear hade Azra Osmancevic en roll med ansvar för Viaplay Studios i samtliga länder och hade nyligen tagit plats i den nordiska ledningsgruppen.

Azra Osmancevic driver sedan tidigare även legaltech-startupen Justic och blev i fjol utsedd till Framtidens kvinnliga ledare. 


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer