Sök

Byggde upp Homeq – nu säljer han till Schibsted

SchibstedtHomeq

Hedi Kurda, vd och grundare för Homeq, och Kjersti Høklingen, chef för enheten Real Estate inom Schibsted Nordic Marketplaces. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Hans hometech-bolaget köps upp när jätten renodlar strategin.

“Det blev en bra affär”, säger Homeq:s vd och grundare Hedi Kurda.

Sedan starten 2016 har lägenhetsportalen Homeq tagit mark på bostadsmarknaden i Sverige. Homeq är en marknadsplats för förstahandslägenheter, som automatiserar uthyrningsprocesser för bostadsbolag och förenklar bostadsletandet för människor.

Under 2022 omsatte Homeq 7,6 miljoner kronor, en ökning från 5,6 miljoner kronor året innan. Förlustsiffrorna skrevs till 9,3 miljoner kronor på rörelsenivå, lägre än de 15 miljoner i förlust som bolaget hade budgeterat för under året enligt grundaren och vd:n Hedi Kurda.

Nu kommer nyheten att Homeq köps upp av norska koncernen Schibsted, som bland annat äger marknadsplatsen Blocket och portföljbolag som Ingrid, Plick, Tibber, Mindler, Hypoteket, Hygglo och Rocker. Tanken är att förvärvet ska komplettera Schibsteds enhet Real Estate och ge stora potentiella tillväxtmöjligheter, särskilt i kombination med Schibsteds plattform Qasa, där privatpersoner hyr ut andrahandsbostäder. 

Affären tillkännages efter att Schibsted i slutet av förra året avslöjade att det tänker stycka bolaget i två. Koncernen som bland annat äger svenska Aftonbladet och SvD ska sälja allt nyhetsinnehåll till stiftelsen Tinius och stanna kvar på börsen som mer av ett renodlat marknadsplatsbolag

“När Homeq och deras duktiga team nu blir en del av Schibstedfamiljen tar vi ett viktigt steg för att göra förstahandskontrakt på hyresmarknaden mer tillgängliga”, säger Kjersti Høklingen, chef för enheten Real Estate inom Schibsted Nordic Marketplaces. 

Hedi Kurda kommer vara kvar som grundare och vd för Homeq. 

”Vi klickade”

Schibsted hörde av sig under förra året och presenterade ett upplägg som Homeq:s grundare och vd Hedi Kurda för Breakit beskriver som “väldigt spännande”.

Parterna har förhandlat med varandra under ett par månader, en process som accelererades under de två senaste veckorna. Det norska bolagets långa erfarenhet av att driva marknadsplatser var en av sakerna som attraherade.

“Det kändes naturligt, framför allt när vi klickade med människorna från Schibsted”, säger Hedi Kurda.

Homeq:s redovisade intäkter uppgick till 13 miljoner kronor under 2023. Vad bolaget värderades till i affären vill Hedi Kurda inte säga.

“Det blev en bra affär, jag håller mig till det”, säger han och skrattar.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer