Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Voi drar åt svångremmen – 120 roller försvinner: "Otroligt svårt att säga adjö"

Fredrik Hjelm, vd Voi. Foto: Stina Stjernkvist

Måste öka takten mot lönsamhet.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Den svenska elsparkcykeljätten Voi tvingas dra i handbromsen för att snabbare nå lönsamhet skriver bolaget i ett pressmeddelande.

120 kontorsroller påverkas, det handlar om 70 heltidsanställda och konsult- och deltidstjänster.

"Vois mest värdefulla tillgång är våra talangfulla och engagerade medarbetare", säger bolagets vd Fredrik Hjelm. 

"Det är otroligt svårt att säga adjö till några av våra högt värderade kollegor som har gjort betydande bidrag till Voi och de städer vi samarbetar med över hela Europa."

Voi har informerat de anställda om sparpaketet under dagen. 

Går fortfarande back

I pressmeddelandet skriver bolaget att fjolåret innebar ökade intäkter med 10 procent och att koncernens bruttovinst ökade med 22 procent. Trots det låg rörelsemarginalen före avskrivningar på minus 2,5 procent.

"Med de förändringar som genomförts idag har vi minskat våra centrala overheadkostnader med nästan 50 procent sedan mitten av 2022, trots att vi driver en betydligt större verksamhet med förbättrade marginaler", säger Fredrik Hjelm i pressmeddelandet.

"Idag är vi ett slankare, mer effektivt företag som kan dra nytta av den teknik och den operationella infrastruktur som utvecklats under de senaste åren." 

De 120 rollerna som försvinner representerar ungefär 12 procent av den totala arbetsstyrkan. De neddragningar som aviserats idag påverkar i stort sett bara kontoret, alltså inte mekaniker och vad Voi kallar fältarbetare. 

"Inom vår och andra branscher måste företag anpassa sig till omvärlden för att kontrollera sin egen framtid och vara självförsörjande", säger Fredrik Hjelm.

"Vår senaste finansieringsrunda var under 2021, och när vi går in i 2024 fortsätter kapitalmarknaderna att vara återhållsamma, vilket kräver att företag som oss arbetar smartare och hittar effektiviteter för att uppnå vår mission och skapa ytterligare aktieägarvärde."

Hyllades av storägaren – som kapade värdet

Vois storägare VNV skrev i sin senaste delårsrapport ner värdet på Voi ytterligare en gång. VNV:s vd Per Brilioth var ändå positiv till bolaget.

“Ebitda runt noll är bland de bästa i klassen”, skrev han i rapporten.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer