Klart nu: Lars Björk tjänar en kvarts miljard i stor techaffär

Qlik
Klart nu: Lars Björk tjänar en kvarts miljard i stor techaffär

Johanna Ekström

Reporter

Lundabolaget Qlik köps ut från börsen av riskkaptialbolag.

Breakit kunde redan i april berätta att en affären med det svenskgrundade och Nasdaq-noterade dataanalysbolaget Qlik var på gång.

En rad internationella riskkapitaljättar hade kommit in med konkreta uppköpsbud på bolaget. Nu står det klart att bolaget köps upp för 25 miljarder kronor.

Det innebär ett klipp för svensken Lars Björk som är vd i Qlik.  Hans aktier och optioner i bolaget ger honom nu runt en kvarts miljard kronor i kontanter.

Kanske kommer han att investera en del av dessa pengar i svenska startups. Redan tidigare har han nämligen gjort den typen av investeringar och så sent som i mars blev det känt att han gått in med kapital i den skånska säkerhetsappen Allone.

Lars Björk blev vd för Qlik 2007 men började jobba för Lundabolaget redan 2000.

“Jag har fått förmånen att göra en kolossal resa på och tillsammans med Qlik. Från de allra första dagarna då vi hade 25 medarbetare till i dag, då vi är 1 500 personer som jobbar i företaget. Vi anställer mer än 25 personer i månaden”, berättade han i en intervju med CFO World för tre år sedan.

Svenska riskkapitalbolaget Industrifonden investerade tidigt 23 miljoner kronor i Qlik - och sålde sina sista andelar i mars 2011. Totalt gav investeringen i Qlik Industrifonden en miljard kronor.

Idag har Qlik växt ytterligare både i antal anställda och omsättning. Bolaget har över 2000 medarbetare och omsätter drygt 5 miljarder kronor.  Förra året utsågs Qlik till ett av världens mest innovativa tillväxtbolag av affärstidningen Forbes.

Bolaget grundades 1993 i Lund men idag ligger huvudkontoret i Philadelphia.  Fortfarande ligger dock merparten av utvecklingen kvar i Lund där bolaget har runt 500 anställda ingenjörer.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER