Fingerprints tillträdande vd om nya jobbet: ”Stora skor att fylla”

Fingerprint
Fingerprints tillträdande vd om nya jobbet: ”Stora skor att fylla”

Christian Fredrikson tar över vd-stolen i Fingerprint.

Erik Wisterberg

Reporter

Fingerprints vd Jörgen Lantto får sparken – men har gjort ett fantastiskt jobb. Det är det motsägelsefulla budskapet från Fingerprints styrelseordförande efter morgonens dramatiska besked.

Det svenska Sensorbolaget Fingerprint har varit en extremt lönsam investering för de som tidigt gick in i bolaget. Smartphone-aktörernas drag att stoppa in fingeravtrycksläsare i våra telefoner har gjort att den världsmarknad som Fingerprint väntade på öppnade sig. 

På torsdagsmorgonen kom beskedet att Jörgen Lantto, som lett Fingerprint sedan Johan Carlström fick gå efter misstankar om insiderbrott hösten 2014, får sparken. 

Det är alltså andra gången inom loppet mindre än två år som Fingerprint tvingar sin vd att sluta. 

Den nytillträdde styrelseordföranden Jan Wäreby gör ingen hemlighet av att Jörgen Lantto ville sitta kvar. 

Han uppger att diskussionen med Lantto har förts under de senaste månaderna. 

”Jörgen är inte nöjd med att få lämna, men han har hanterat detta på ett väldigt professionellt sätt”, säger Jan Wäreby, som svarade på frågor från press och analytiker på en telefonkonferens under torsdagsförmiddagen.

Han står inför den pedagogiska utmaningen att försöka förklara att han just gett sin vd sparken och i nästa andetag säga att Jörgen Lantto gjort ett fantastiskt jobb.

”Detta har inget att göra med att Jörgen skulle ha gjort ett dåligt jobb. Vår ambition är att gå in i nya vertikaler och det ställer helt andra krav”, säger Jan Wäreby.

Breakits källor pekar på att det i själva verket är Johan Carlström, huvudägare i Fingerprint, som ligger bakom petningen.

Huvudbudskapet från Jan Wäreby är att Fingerprint står inför ett avgörande skede. Succén på smartphone-marknaden behöver upprepas på nya områden för att Fingerprints tillväxt ska säkras.

Jan Wäreby nämner speciellt två områden, smarta betalkort och uppkopplade prylar – populärt kallat ”internet of things” – som vägen framåt för Fingerprint. Han förnekar att det skulle finnas någon konflikt kring strategin mellan styrelsen och Jörgen Lantto.

Rekryteringsprocessen för att ersätta Lantto inleddes tidigare i år, i samarbete med en rekryteringsfirma som dammsög marknaden efter intressanta namn. 

Valet landade på finnen Christian Fredrikson, som närmast kommer från vd-stolen på nätsäkerhetsbolaget F-Secure. Han har en lång karriär inom mobiltillverkaren Nokia på meritlistan och inledde telefonkonferensen med att bjuda på detaljer ur sitt eget liv. 

”Jag har varit tillsammans med samma kvinna sedan jag var 17 år”, säger Christian Fredrikson som tagit sin familj med på sin karriär i Asien. 

När du tittar på Fingerprint utifrån – vilka områden ser du störst tillväxtpotential i?

”Det vore naivt av mig att kommentera det såhär tidigt. Men det finns många områden där man kan jobba med Fingerprints sensor, till exempel smarta kort och internet of things”.

”Jag känner mig väldigt exalterad, men också ödmjuk, inför att kliva på Fingerprint. Det är stora skor att fylla”. 

Förutom sin tekniska kompetens pekade Christian Fredrikson på sina ledaregenskaper. 

”Jag är en passionerad ledare som är bra på att bygga team”. 

Christian Fredrikson äger inte sedan tidigare några aktier i Fingerprint. 

Trots dagens besked fortsätter Jörgen Lantto som vd under en övergångsperiod till 1 augusti. 

 ”Han kanske inte gillar det som händer nu, men Jörgen är väldigt professionell och har lovat att stödja Christian under övergångsperioden”, säger Jan Wäreby.

Kursen i Fingerprint har hittills inte påverkats i någon större utsträckning efter morgonens besked. Den norska investmentbanken ABG Sundal Collier utfärdade dock en säljrekommendation på Fingerprint-aktien under torsdagsförmiddagen.

Anledningen som uppges är den interna turbulensen i bolagets ledning. Under det senaste året har både finanschef, styrelseordförande, chefsjurist och nu vd:n lämnat bolaget under olika omständigheter.

Den norska investmentbanken spår även att försäljningsprognosen för 2016 kan komma att sänkas i närtid.

Breakit har sökt Jörgen Lantto.

Läs mer

Ivar Arpi drar in (typ) mer än någonsin – på nyhetsbrev: "Alex Schulman borde göra det"

Padelkungens superklipp(?), pr-pressade papegojor, ångestmejl – och miljardärfamiljens snabbväxare till salu

Fingerprint Cards ökar omsättningen och vänder till positivt rörelseresultat

Läs fler artiklar
LÄS MER