Sök

Techeliten håller på att omforma progressiva staden – med ”gråa pengar”

Tech

Michael Moritz, ordförande i Klarna. Foto: Press/iStock/Montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Klarna-ordföranden pekas ut som del i det hemliga nätverket.

De senaste sex åren så har framstående tech- och VC-profiler som miljardären och investeraren Michael Moritz, Paypal-medgrundaren David Sacks och Y Combinator-vd:n Garry Tan plöjt ner mångmiljonbelopp på att påverka politiken i San Francisco i en riktning som passar dem. Det visar en analys av handlingar och dokument som The Guardian har gjort tillsammans med Mission Local

Michael Moritz är känd från svenskt håll som ledamot och ordförande i Klarna. Han var den som ledde riskkapitalbolaget Seqouias första investering i techbolaget 2010. Han har också pekats ut som viktig inför fintechbolagets börsnotering

Dokumenten ska avslöja ett komplext nätverk med ”gråa pengar”, det vill säga både synliga och osynliga, vars syfte är att peta politiker och riva upp lagförslag i den demokratiska staten i syfte att knuffa den åt höger, rent politiskt, skriver The Guardian.

”De använder sig av flera lager av organisationer för att dölja varifrån pengarna kommer och för att gömma hur mycket de spenderar”, säger Jim Stearns, en veteran i San Franciscos politiska värld som är kritisk till grupperna. 

”Det här är ett fientligt uppköp av San Francisco värt 20 miljarder dollar av personer med stora intressen inom fastighet och tech och som inte vill att någon annan ska bestämma hur staden ska styras”, säger han och refererar till den kombinerade förmögenheten av några av de mest framstående donatorerna. 

LÄS ÄVEN: Klarna-ordföranden flyr ”zombie-zoner” med techeliten – planerar bygga helt ny stad

Läs mer