Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Uppgifter: Ryska armén använder Elon Musks satellitsystem

Elon Musk, bland annat vd för rymdbolaget Space X. Foto: TT

”Sker systematiskt”

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Ryska trupper i ockuperade Ukraina använder Starlink, alltså Elon Musk-bolaget Space X satellitsystem som var menat att användas av den ukrainska militären för att hålla internet igång efter Rysslands anfallskrig. Det rapporterar bland annat Reuters

”Det finns dokumenterade fall som visar att tekniken används av de ryska ockupanterna och att det sker systematiskt”, säger en talesperson för den ukrainska underrättelsetjänsten enligt Politico.

Förra året riktades det också kritik mot Elon Musk från ukrainskt håll. Han anklagades för att ha kopplat ner satellitsystemet i samband med att Ukraina planerade en stor drönarattack. 

Enligt Walter Isaacson som har skrivit biografin om Elon Musk så fruktade entreprenören ”en miniversion av Pearl Harbour”. Elon Musk ska i samtal med Isaacson ha frågat sig: ”Hur är jag involverad i det här kriget?”

Bland annat uttryckte han sig såhär:

”Starlink var inte menat att användas i krig. Det skapades för att människor skulle kolla Netflix och chilla, kunna gå i skolan online och göra vackra och fredliga saker – inte drönarattacker.”

På söndagskvällen gick Elon Musk ut och förnekade att Starlink ska ha sålt utrustning till den ryska armén.

"Så vitt vi vet har inga starlink sålts direkt eller indirekt till Ryssland", skriver han.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer